Postajemo sve atraktivnija kruzing destinacija

U odnosu na prošlu godinu, Zadar 2013. bilježi dvostruko veći broj putnika s kruzera. U Lučkoj upravi barataju s brojkom od 45.000 putnika, naspram prošlogodišnjih 20.000.

Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave za komercijalno operativne poslove i marketing naglašava kako ove godine imaju na popisu 54 velika i 18 manjih kruzera plus desetak sidrenja u Salima.

– Broj kruzera se povećava i to rapidno iz godine u godinu pa ove godine bilježimo 54 velika i 18 manjih brodova, kao i desetak sidrenja u Salima. Broj putnika se udvostručio samo u odnosu na godinu prije, a za 2014. godinu imamo već najave za otprilike 60.000 putnika. Ono što je, također značajno je podatak da se putnici s kruzera u Zadru zadržavaju duže nego, primjerice, Dubrovniku i Splitu, pa je shodno tome prosječna potrošnja po pojedinom putniku kod nas 82 eura, naspram dubrovačkih 35 i splitskih 70. Razlog tome leži u činjenici atraktivne ponude izleta u bližem i daljnjem gradskom zaleđu kao naravno i ponude samog grada. Većina putnika se uglavnom odlučuje za izlete, no ne smijemo zanemariti ni prihod od posade brodova od koje najmanje 60 posto, također izlazi s broda, ističe Štambuk.

Kada se uključe svi prihodi od kruzera na nacionalnoj razini, uključujući dakle i sve pomorske i ostale pristojbe samih brodova, hrvatska država po putniku s kruzera zarađuje u prosjeku od 15 do 20 eura po danu. Značajno je u tom smjeru što se sezona produžila, konkretno u Zadru, i na zimski, kao i ljetno razdoblje. Najviše kruzera pristaje od travnja do listopada, no nije mali broj ni onih koji dolaze u zimskom razdoblju od studenog do ožujka. Zbog kapaciteta zadarske luke najatraktivniji srpanj i kolovoz su limitirani brojem pristanaka i sidrenja pa su tri udarna zadarska mjeseca zapravo svibanj, rujan i listopad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...