Roditelji na posao, djeca na ulicu

Ljeto je godišnje doba koje veseli manje više sve – školarce koji se odmaraju od naporne školske godine i roditelje koji jedva čekaju godišnji odmor kako bi se odmorili od napornog šefa i posla kojeg je iz dana u dan sve više i više.

I dok većina s nestrpljenjem čeka to najveselije od svih godišnjih doba, postoje i neki koji ga dočekuju s užasom. Ti neki uglavnom su roditelji učenika nižih razreda osnovne škole koji nakon što zazvoni posljednje školsko zvono u lipnju do rujna ne znaju gdje će s djecom. Zakon je tu prilično strog. Djecu predškolske dobi ne bi ni na trenutak trebalo ostavljati bez roditeljskog nadzora.

Što se tiče djece nižih razreda osnovne škole, zakon ne precizira točno što i kako, ali pravobraniteljica za djecu Mira Jelavić savjetuje da djecu do desete godine ne bi trebalo predugo ostavljati samu kod kuće zbog mogućih rizika i nepredvidljivih situacija u kojima možda neće znati reagirati na odgovarajući način. Dakle, ne želite li riskirati posjet socijalne službe treba se pobrinuti za svoga malog školarca.

– Nakon što je završila škola nisam znala gdje bih s kćeri pa sam zamolila tetu u vrtiću koji pohađaju sinovi da mi uskoči i pričuva malu što je na moju veliku sreću ona i napravila. Nažalost, to je bilo samo privremeno rješenje jer je riječ o privatnom vrtiću koji 1. kolovoza zbog premalog broja djece zatvara svoja vrata do rujna i onda opet imamo problem. Novca za vrtić bez subvencija i u kojemu se boravak po djetetu plaća 1.600 kuna nemamo. Ista je situacija i s tetom čuvalicom. Ako bismo i našli nekoga u koga bismo imali povjerenja i tko bi nam pristao čuvati troje djece, novca za to na računu jednostavno nema. Noćima ne spavam kad pomislim što nas čeka od 1. kolovoza, govori jedna zadarska mama.

Portal forum.hr pun je postova u kojima roditelji iz cijele Hrvatske na temi »Ljetni praznici – roditelji rade, a dijete?« raspravljaju kako riješiti taj problem, ali bez nekih konkretnih rješenja za roditelje koji nemaju viška novca. Dok se država i lokalna samouprava ne potrude riješiti taj problem roditeljima slijede besane noći do početka školske godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...