S plaže vraćaju mokre knjige

Ljeto i vrijeme godišnjih odmora za mnoge ljubitelje knjige vrijeme je i za odabir većeg broja književnih naslova, često onih koji se nisu stigli pročitati tijekom godine uz rad i ostale obveze. No, ljeto je uglavnom i razdoblje kada se čita ležernija, opuštenija i manje stručna literatura, pogodna uz sunčanje na plaži, odmor u hladovini ili kako bi se skratilo vrijeme tijekom putovanja brodom ili avionom do odabranog ljetnog odredišta.

Da se ljeti više traži laganije štivo potvrđuju i u zadarskim knjižarama, gdje prodavači ističu kako Zadrani posljednjih tjedana najviše kupuju ljubavnu i kriminalističku beletristiku. Tako su trenutačno među najtraženijim knjigama roman Dana Browna »Inferno«, napeti triler u kojem slavni pisac ostaje vjeran kontroverznim temama, a dosta se kupuju i hitovi Joa Nesboa, Paula Coelhoa, Georgea R. R. Martina, te irske spisateljice Lorne Byrne, osobito knjiga »Anđeli u mojoj kosi«, dok je od domaćih autora tražena Vedrana Rudan.

Kad je riječ o posudbi knjiga u zadarskoj Gradskoj knjižnici, sadržaj ipak manje određuje godišnje doba, a više trendovi u čitanju, iako je i u knjižnici primjetno da se ljeti više čita »lakša« literatura, možda i zbog onog dijela čitatelja koji se upisuju samo tijekom dva ljetna mjeseca uz pristupačnu upisninu od samo 30 kuna.

Knjige o gastronomiji su ljeti također tražene, a za kuhanje se, barem sudeći po korisnicima koji posuđuju kuharice, jednako zanimaju žene i muškarci. Ipak, doznajemo još u Gradskoj knjižnici, muškarci ne posuđuju knjige o kolačima odnosno slasticama.

– Da mnogi knjige nose sobom na plažu primjećujemo i po negativnoj činjenici da nam korisnici ljeti ponekad vraćaju mokre knjige koje su smočili ili su im čak upale u more, kaže Blažević, zaključujući kako knjige nisu za plažu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...