SAD provodi špijunske metode diktatorskih režima

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izrazio je ‘razumijevanje’ u vezi sa zahtjevom za azil bivšeg suradnika američke službe NSA Edwarda Snowdena. U intervjuu njemačkoj televiziji ARD, Schulz je ocijenio da su špijunske metode koje provodi SAD svojstvene ‘diktatorskim režimima’.

Slučaj ‘Snowden nam pokazuje da SAD svoje bliske partnere, Njemačku na primjer, ali i čitavu EU, tretiraju kao neprijateljsku silu, i to je apsolutno neprihvatljivo’, rekao je Schulz.
Na pitanje bi li Njemačka trebala prihvatiti Snowdenov zahtjev za dobivanje azila, Schulz je odgovorio da ima ‘razumijevanja za takav zahtjev’.

On je rekao da bi, ako Snowden podnese zahtjev za azil, vlasti Njemačke trebale razmotriti je li zaista žrtva političkog progona. Schulz je rekao i da je metode špijuniranja koje je objavio Snowden, nekada koristila sovjetska tajna služba KGB, ocijenivši špijuniranje institucija EU od strane SAD-a kao ‘provokaciju’, prenosi B92.

Predsjednik Europskog parlamenta je rekao da je duboko razočaran predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, za kojeg je vjerovao da će uvesti više demokracije i transparentnosti u američki politički život, ali je očigledno, kako je naveo, to nije slučaj. Bivši suradnik američke CIA-e Edward Snowden odustao je od zahtjeva za azil upućenog Rusiji. Službeno je zatražio utočište u 21 zemlji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...