Samsung i Android vodeći u Europi

Prema podacima koje je prikupila tvrtka IDC, u prvom kvartalu su na zapadnoeuropskom tržištu “pametnih” mobilnih telefona dominirali Samsung i Android.

U odnosu na isto razdoblje godinu ranije, Samsung je isporučio zapadnoj Europi 31% više “pametnih” mobilnih telefona, odnosno njih 14,3 milijuna, čime je zauzeo 45% cjelokupnog tržišta. Drugi je Apple s isporučenih 6,2 milijuna iPhonea, no to je 11% manje nego godinu ranije, a tržišni udio mu se smanjio sa 25 na 20%. Treći je Sony, koji je udvostručio prodaju u odnosu na godinu ranije, sa 1,6 na 3,2 milijuna uređaja, zauzevši time 10% cjelokupnog tržišta. Četvrti je LG, čija prodaja je porasla čak 380% u odnosu na godinu ranije, sa 0,5 na 2,4 milijuna uređaja, čime je zauzeo 8% tržišta. Nokia na petom mjestu je zabilježila pad prodaje “pametnih” mobilnih telefona za 30%, sa 2,3 na 1,6 milijuna komada, a tržišni udio joj je pao sa 8 na 5%.

Na području operacijskih sustava za “pametne” mobilne telefone uvjerljivo vodeći je Android, koji je u odnosu na godinu ranije povećao svoj udio za 14 postotnih bodova, sa 55 na 69%, a ukupno je isporučeno 21,9 milijun uređaja temeljenih na Googleovom operacijskom sustavu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...