Sastaje se GSV – prvi put na sjednici i premijer

Za mogući konstruktivni razgovor u ovim bremenitim vremenima vrlo važno tijelo Gospodarsko-socijalno vijeće pola se godine nije sastajalo. Danas se sastaje u novom sazivu. Šest ministara, četiri sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca. Prvi put na njegovoj sjednici bit će i premijer Zoran Milanović. Oči u oči sa sindikalistima koji ne prestaju upozoravati da pravoga socijalnog dijaloga u ovoj državi nema.

Naime, već pri potpisivanju sporazuma o ponovnom osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća sindikati su krenuli žestoko. Vladu su optužili da nije radila ono što je trebala. Žestoko bi moglo biti i sada. Premijer Milanović uslišio je molbe sindikata i dolazi na sjednicu, ali oni sad imaju dodatne zahtjeve.

Da nam posveti dovoljno vremena za sve ono što nismo imali prilike do sada da ga sada priupitamo i da mu prigovorimo. Ako misli samo otvoriti sjednicu, pozdraviti prisutne i nakon toga otići, onda ne može očekivati ni da ćemo mi dulje sjediti, smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Da bi trebali ostati sjediti neovisno o premijeru, smatraju poslodavci. No, sindikati su skeptični oko mogućih rješenja problema zbog dosadašnjih pregovaračkih iskustava s budućim predsjedateljem GSV-a, ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem.

No s obzirom na više od 316.000 nezaposlenih potrebna su djela ili, za početak, barem konstruktivan dijalog.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...