Saudijska Arabija i Emirati obećali Egiptu 8 mlrd. $

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su pomoć od 8 milijardi dolara egipatskom gospodarstvu, šest dana nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

Saudijska agencija Spa prenosi da je Rijad odlučio dodijeliti pomoć od 5 milijardi dolara, koja će se sastojati od beskamatnog pologa od 2 milijarde dolara u Središnjoj banci Egipta, dara od jedne milijarde dolara te isporuka nafte i plina u vrijednosti od dvije milijarde dolara.

Saudijski ministar financija Ibrahim al-Asaf pojasnio je da je svrha te pomoći, koju je odredio kralj Abdulah, podržati gospodarstvo Egipta u trenucima velikih izazova za tu zemlju, suočenu s gospodarskim teškoćama i političkom nestabilnošću još od rušenja režima Hosnija Mubaraka 2011, prenosi Hina.

Saudijska Arabija je s naklonošću prihvatila prošlotjedno svrgavanje Mohameda Mursija, a kralj Abdulah bio je prvi strani politički čelnik koji je čestitao privremenom egipatskom predsjedniku Adliju Mansuru, samo nekoliko sati nakon što je imenovan na tu dužnost.

Ujedinjeni Arapski Emirati su ranije jučerašnjeg dana objavili da će Egiptu dodijeliti pomoć od tri milijarde dolara, od koji će milijardu darovati, a dvije će kao beskamatni polog staviti u Središnju banku Egipta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...