Crvelin me pitao: “Šefe, zar sin i ja trebamo skupa stradati u helikopteru?”

Na zadarskom županijskom sudu svoju obranu u slučaju pogibije 12 vatrogasaca na Kornatima iznosi bivši šibenski vatrogasni zapovijednik Dražen Slavica.

Predsjednik sudskog vijeća najavio je kako je na vidiku kraj suđenja i konačna presuda Slavici, najevjerojatnije ćemo već na jesen imati rješenje ovog sudskog procesa.

Prošli mjesec su na zadarskom sudu svjedočili vozači Hitne pomoći, liječnici i medicinske sestre koji su poslani na intervenciju nakon stradavanja vatrogasaca na Kornatima. Svjedočili su o stanju vatrogasaca u kojem su ih zatekli i rekli kako su im tijela bila opečena izvan prepoznatljivosti, no kako su s nekima još komunicirali nakon dolaska na intervenciju.

30. svibnja 2007. ostat će zapamćen kao dan velike tragedije. Trinaest vatrogasaca poslano je na gašenje požara na Velikom Kornatu. Požar ih je u jednom trenutku zahvatio i usmrtio njih dvanaestoricu – Dina Klarića, Ivicu Crvelina, Ivana Marinovića, Marka Stančića, Gabrijela Skočića, Hrvoja Strikomana, Tomislava Crvelina, Antu Crvelina, Josipa Lučića, Karla Ševerdiju i Marinka Kneževića. Preživio je samo jedan vatrogasac, Frano Lučić koji je među ključnim svjedocima u suđenju za ovu tragediju.

 

Tijek događaja uživo pratite na Anteni Zadar

11:22 – Slavica kaže kako neće odgovoriti na pitanje zastupnika optužbe i opunomoćenika oštećenih o testiranju odijela vatrogasaca. ‘Samo se pitam kako sam, prema pitanju tužitelja, trebao izvršiti testiranje odijela vatrogasaca’, rekao je Slavica sucu.

11:20 – ‘Kada vatrogasna ekipa ide na intervenciju mora ponijeti konop. Nije se ponio konop jer se unaprijed znalo da desantiranja neće biti. Županijski vatrogasni zapovjednik ne može vršiti nadzor nad vatrogascima, tko je maloljetan i opremljen. Svaki vatrogasac je zadužen za odgovornost. Onaj tko ga vodi, zna koga dovodi i s kim radi. Županijski vatrogasni zapovjednik komunicira sa zapovjednicima, a ne sa svim vatrogascima ponaosob’, svjedoči Slavica.

11:05 – ‘U bolnici sam razgovarao s Franom Lučićem i Antom Juričevim. Nakon toga, pozvan sam na sastanak u zračnu luku Zadar vezano za sutrašnju pretragu terena. Bio sam iznenađen jer nikad u mojoj praksi nije se vršilo takvo pretraživanje. Niti jednog momenta tijekom intervencije nisam razgovarao ni sa kim od vatrogasaca osim s Dinom Klarićem. Antu Juričeva nisam uspio dobiti. Moji postupci proizlaze iz zakonskih akata i dokumenata koji pokrivaju ovo područje. Od 16 vatrogasaca, 14 ih je bilo osposobljeno za desantiranje. Za obuku i evidenciju bili su zaduženi zapovjednici vatrogasnih postrojbi i DUZS. Oni su izdavali rješenja, nažalost i neuredno’, svjedočio je Dražen Slavica.

10:50 – U 16:25 Slavica je dobio prvu informaciju o tragediji. Zvao je Dinu Klarića no javljala se telefonska sekretarica. u 16:29 Izvijestio je Tomislava Vuku o ozlijeđenima i mrtvima. U 16:30 izdana je zapovijed za spašavanje gasitelja koju je potpisao pukovnik Miroslav Kovač.

U razgovoru s Vukom prosvjedujem jer me VOC Šibenik izvještavao da ne mogu doći do informacija o akcijama s državne razine’, rekao je Dražen Slavica. U 17 sati zatražio je angažman svih helikoptera prema Kornatu. U 17:19 Vuko mu je rekao da postoji velik pritisak obitelji i medija.

U 17:30 u vatrogasni dom stigli su gradonačelnica i župan. Policija im je sugerirala da ne barataju imenima dok se ne utvrdi stanje svakog pojedinca.

Htio je ići helikopterom na Kornat, ali mu nije odobreno.

10:25 – ‘Ja sam bio koordinator, a zapovjednici intervencija su ih samostalno vodili i donosili procjene. Pilot kanadera koji je stigao u Mrdakovicu kraj Vodica rekao je da bi trebalo poslati dodatne snage. Ja sam rekao da se što prije vrati na Kornat. U 15:54 Vuko je izdao zapovijed za polijetanje helikoptera VOS Divulje. Zašto je poletio u 16:40, ne znam’, kaže Slavica.

10:10 – ‘Niti u jednom momentu nisam naložio da se kanader prebaci s Kornata u Vodice’, rekao je optuženik i dodao kako je u 15:24 došao u VOC te da mu je na vratima zamjenik dežurnog Mario cvitan dao slušalicu. na vezi je bio zapovjednik DVD Vodice Mirko Juričev. Njega je zvao sin i rekao da su ostali u vatrenom okruženju. Kaže kako ga je to tada iznenadilo kao vatrogasca. ‘Možda sam tada nespretno rekao: Ajme kako da mu ja sad pomognem?’, svjedoči Slavica.

Kasnije je pokušavao dobiti Antu Juričeva i Dina Klarića, ali nije uspio.

09:55 – U 14:13 sati Klarić je izvijestio dežurnog da neće moći kontrolirati požar. U 14:27 je tražio dodatne snage. Slavica kaže da su cijelo vrijeme odugovlačili s preusmjerenjem kanadera s Kornata.

09:50 – Slavica kaže kako nije istine ono što je rekao Frane Lučić da je s njima bio maloljetni Marko Stančić te da on nije prošao obuku za rad s helikopterom. Tvrdi kako je ekipa bila postavljena temeljem Zakona o vatrogastvu i organizaciji.

‘U 13;43 razgovarao sam s Dinom Klarićem, rekao mu da su poslali ‘krušku’ na Murter i nije ništa posebno tražio’, kaže Slavica.

U 13:56 su ga iz VOC-a u Divuljama pitali gdje da upute kanader. Slavica je rekao na Kornat.

09:40 – Pristupili su podizanju snaga iz Tisnog i Vodica. Slavica i njegov zamjenik iz Skradina su otišli u vojarnu Bribirskih knezova gdje nikoga nisu zatekli pa su dogovorili otvaranje.

U DVD Tisno su mu rekli da imaju samo jednu ‘krušku’ pa je naložio slanje još 3 spremnika.

U 12:50 počeli su dolaziti vatrogasci u vojarnu. Do njega je došao Ivica Crvelin i pitao: ‘Da li, šefe, ja i sin trebamo skupa stradati u helikopteru?’

‘Iznenađeno sam reagirao i pitao ga gdje ide s takvim mislima. Njegovom sinu Anti sam rekao ‘Ćaća je rekao da ideš kući’. On je odgovorio da stariji trebaju ići u mirovinu, a mi mladi moramo ovo odrađivati.

09:25 – Dražen Slavica opisuje kako je tekao njegov radni dan kada se dogodila tragedija na Kornatima. Radni dan mu je započeo u 7 sati u JVP Šibenik gdje su bili uredi županijske vatrogasne zajednice. U 7:30 su na brifingu dogovarali poduzimanje mjera za naredna 24 sata. Postojala je informacija da će biti mnogo juga pa su dogovarali pričuvnu smjenu.

Općina Murter nije imala plan zaštite od požara, ni postrojbu pa je dojavu o požaru morao zaprimiti VOS Šibenik.

‘U 11:55 me dežurni Zoran Blačić obavijestio o požaru na Kornatima i o podizanju zračnih snaga. Moj zamjenik Volimir Milošević je kontaktirao s Milom Ramešom iz NP Kornati. U 12:40 je obavijestio Tomislava Vuku, on mu je rekao da je samo jedan kanader ispravan u Hrvatskoj te da se nalazi na Hvaru. Bio sam iznenađen jer imamo 4 aviona’, rekao je Slavica i dodao kako je od Vuke tražio organiziranje helikoptera.

09:15 – ‘S obzirom na broj vatrogasaca tada i šibenskoj županiji, mnoge vatrogasce nisam imenom poznavao, ta mogućnost nije bila moguća. Oni su meni u nizu situacija prilazili i pozdravljali me’, rekao je pred sudom Slavica.

09:00 – Dražen Slavica izrazio duboku sućut obiteljima, prijateljima i kolegama stradalih vatrogasaca. ‘Ja ni u jednom momentu nisam doprinio stradavanju iako sam ovdje postavljen kao krivac’, rekao je Slavica.

08:50 – U predanom podnesku se zapravo radilo o prijedlogu novog vještačenja što je sudsko vijeće odbilo.

08:15 – Na početku ročišta, opunomoćenik oštećenih Maro Mihočević predsjedniku sudskog vijeća dostavlja podnesak s primjedbama oštećenih s obzirom na multidisciplinarna vještačenja. Vijeće si je uzelo vremena da razmotri podnesak.

 

Napomena: ova se stranica sama osvježava nakon 5 minuta

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...