Snowden optužio Obamu da mu uskraćuje pravo na azil

Edward Snowden optužio je predsjednika SAD-a Baracka Obamu i njegovu administraciju da mu uskraćuju pravo na azil, stoji u izjavi koju je prenio WikiLeaks.

Snowden je u izjavi napisao kako je potpredsjednik SAD-a Joe Biden radio pritisak na vođe zemalja od kojih je on zatražio zaštitu, a to mu je naredio Obama koji je pak prije obećao da to neće učiniti.

“Iako nisam optužen za ništa Obamina administracija mi je ukinula putovnicu i od mene napravila osobu bez države. Bez ikakve sudske odluke administracija traži način da mi uskrati osnovno pravo. Pravo koje pripada svima. Pravo da tražim azil. Njihov je cilj uplašiti druge”, stoji u objavi.

Ruski službenici objavili su da je Snowden u ponedjeljak zatražio azil u Rusiji, a novinar Reutersa je vidio pismo koje je poslao Ekvadoru u kojem im zahvaljuje što su mu pomogli da dođe u Rusiju. Objavljen je i popis država u kojima je zatražio azil: Austrija, Bolivija, Brazil, Kina, Kuba, Finska, Francuska, Njemačka, Indija, Italija, Irska, Nizozemska, Nikaragva, Norveška, Poljska, Rusija, Španjolska, Švicarska i Venecuela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...