Spomen-ploča prvom perivoju u Hrvatskoj

Prvi perivoj u Hrvatskoj, zadarski Perivoj kraljice Jelene Madijevke na Trgu pet bunara, od ponedjeljka je obilježen spomen-pločom koja svjedoči o podizanju i otvorenju ovoga gradskog perivoja prije 184 godine.

– Zadar je u 19. stoljeću bio grad opasan bedemima, s gradskim vratima koja su se zatvarala, pa je park na visokoj utvrdi predstavljao pravi balkon, vidikovac grada – navela je mr. Mirna Petricioli u povodu postavljanja spomen-ploče na kojoj je istaknuto ime utemeljitelja perivoja, tadašnjeg vojnog upravitelja grada baruna Ludwiga Freiherra von Weldena. Von Welden je osmislio perivoj i podigao ga na najvećem bastionu zadarske utvrde, te ga otvorio za građanstvo 16. rujna 1829. godine.

Njemu u čast je u ponedjeljak u parku, danas nazvanom Perivoj kraljice Jelene Madijevke, otkrivena dvojezična spomen-ploča s naslovom „Oaza mira“, čije su postavljanje organizirali Grad Zadar i Austrijski kulturni forum.

 

Nagrada na ‘Floraartu’

Von Welden je za svog trogodišnjeg službovanja u Zadru pasionirano skupljao biljke i utemeljio perivoj, nakon čega je živio u Grazu. Na glavnim vratima ulaza u Perivoj postavljen je sandučić s letcima na kojima se nalazi dvojezičan sadržaj kratke povijesti perivoja, a zadarski „Nasadi“, koji održavaju park, tim su povodom otvorili i podzemnu prostoriju u bedemu koja je nedavno očišćena, a kojoj planiraju dati novu, kulturnu namjenu.

U Perivoj kraljice Jelene postavljena je i „Cvjetna simfonija“, instalacija od cvijeća za koju su „Nasadi“ ove godine osvojili prvo mjesto na Međunarodnoj vrtnoj izložbi „Floraart“ u Zagrebu. Inventivnu kreaciju kojom je od cvijeća i zelenih biljaka napravljen veliki klavir sa „pravim“ tipkama i notama osmislila je Anita Valčić.

– Svaka inicijativa kojom se bolje valorizira i prezentira Perivoj kraljice Jelene, najstariji perivoj u Hrvatskoj, je dobrodošla, pa tako i spomen-ploča o njegovu nastanku. Taj je park odavno trebao biti bolje vrednovan. Bilo bi jako dobro kada bi se u perivoju rekonstruirao i botanički vrt kakav je nekada postojao, a u tom smislu bi se mogla uspostaviti suradnja s Austrijskim kulturnim forumom – kazao je direktor „Nasada“ Hrvoje Grdović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...