Suđenje za Costa Concordiju: Pet osoba proglašeno krivima

Pet suoptuženika u procesu zbog nasukavanja kruzera Costa Concordia kod otoka Giglio 2012. kada su život izgubile 32 osobe osudio je u subotu talijanski sud u Grossetu na kazne od dvije godine i deset mjeseci zatvora do godine i šest mjeseci zatvora za višestruka ubojstva iz nehata.

S njima je postignutqa nagodba za barem djelomično priznanje odgovornosti. Zapovjedniku broda Francescu Schettinu, kojem je proces počeo u srijedu, do sada nije odobren taj tretman, a njegovi odvjetnici su ga ponovo a zatražili.

Od pet osuđenih, četvero ih je bilo na brodu u vrijeme tragedije, a peti je direktor krizne jedinice Costa Crociere Roberto Ferrarini i njemu je određena najstroža kazna od dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Dužnosnik hotelskih sadržaja Manrico Giampedroni je dobio kaznu od dvije godine i šest mjeseci zatvora, a časnik broda Ciro Amnbrosio je osuđen na godinu i jedanaest mjeseci.

Indonežanskom kormilaru Jacobu Rusliju Binu je određena kazna od godine i osam mjeseci, a druga časnica broda Silvia Coronica je osuđena na najblažu kaznu, godinu i šest mjeseci zatvora. Sud ih je sve proglasio krivim za višestruka ubojstva iz nehata kao i za nanošenje ozljeda iz nehata.

Ciro Ambrosio, Silva Coronica i Rusli Bin su proglašeni krivima jer su izazvali nasukavanje. Kazna Cirou Ambrosiou je ublažena jer je putnicima pomagao napustiti brod.

U noći 13. veljače 2012. luksuzni kruzer Costa Concordia udario je u hrid otoka Gilio i nasukao se dok je na njemu bilo 4.229 ljudi, od kojih 3.200 turista. Poginule su 32 osobe od kojih dvije nikada nisu pronađene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...