Potpuna zabrana prodaje Appleovih uređaja?

Sveučilište želi zabraniti prodaju iPhonea 5, Ipad tableta i MacBook Air računala koje u sebi sadrže galij-nitrid poluvodički dio koji krši njihov patent iz studenog 1997. Patent je djelo profesora elektrotehnike i računalnog inženjerstva na tom sveučilištu, a tužba je (za sada) podignuta na Okružnom sudu u Massachuettsu.

Profesor Theodore D. Moustakas je patentno pravo prenio na svoje sveučilište, a osim potencijalne zabrane prodaje uređaja koji koriste ovu patentiranu poluvodičku komponentu, sud bi mogao odlučiti i da Apple treba platiti kakvih 75 milijuna američkih dolara odštete, ako je za vjerovati procjenama nekih analitičara. “Povreda patentnog prava koje je počinio optuženi je uzrokovao i nastavit će uzrokovati nepopravljive štete Sveučilištu”, navodi se u tužbi.

Prava na patent istječu krajem 2014., no ljubitelji kompanije iz Cupertina nemaju posebnih razloga za strahovanje. Kako pravni stručnjaci navode, zahtjev za zabranom prodaje je zapravo pro forma, praktički vezan za sve patentne slučajeve, a suštinski ne bi ni odgovaralo Bostonskom sveučilištu – jer je odšteta vrlo vjerojatno vezana za količinu prodanih proizvoda.

Sveučilište je oko sličnih poluvodičkih komponenti ranije tužilo i Amazon te Samsung Electronics. Amazon je službeno odbio navode u tužbi, a Samsung još nije pružio odgovor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...