Teška pronevjera novca u Hrvatskoj kreditnoj zadruzi u SAD-u

Još je jedna osoba osuđena na zatvorsku kaznu zbog pronevjere veće od tri milijuna američkih dolara, u aferi utaje i pronevjere u iznosu od 70 milijuna dolara, što je 2010. dovelo do zatvaranja Hrvatske kreditne zadruge svetoga Pavla u Clevelandu, prenio je u petak portal Credit Union Times.

Aziz Ukshini osuđen je u srijedu na troipolgodišnju zatvorsku kaznu te američkoj Državnoj upravi za kreditne unije (NCUA) mora vratiti više od tri milijuna dolara.

Više od 20 osoba optuženo je ili osuđeno za umiješanost u kaznena djela prijevare, mita i pranja novca u slučaju Hrvatske kreditne zadruge svetoga Pavla u Clevelandu, jednom od najvećih slučajeva pronevjere novca u povijesti kreditnih zadruga u Americi.

Ukshini je u prosincu priznao krivnju za pronevjeru, pranje novca i mita. Savezni sud optužio ga je da je u razdoblju od 2003. do 2010. uzimao zajmove u ukupnom iznosu od 2,8 milijuna dolara preko izvršnog direktora banke Anthonyja Raguža. Raguž već izdržava 14-godišnju zatvorsku kaznu jer je odobrio više od 1000 zajmova, pronevjerivši pritom 70 milijuna dolara.

NCUA je korisnike još 2010. obavijestio da su njihova sredstva osigurana te da će dobiti novac, a Hrvatsku kreditnu zadrugu iste je godine zatvorio nakon utvrđivanja insolventnosti i nepostojanja plana za obnovu poslovanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...