Toplinski val stiže u cijelu zemlju!

Kako je proteklih dana već spomenuto, nakon relativno ugodnog i temperaturno podnošljivog prvog dijela ljeta, kraj srpnja donosi nam prvi i pravi val izraženijih vrućina ove godine.

Da preciziramo, prema definiciji svjetske meteorološke organizacije (WMO) toplinski val je meteorološka pojava definirana periodom duljim od 5 dana u kojem najviša dnevna temperatura premašuje prosječnu (1961-1990.g.) maksimalnu dnevnu temperaturu za barem 5°C. Ova definicija se u mnogim zemljama malo izmjenjuje, tj. ne poštuju se striktno ova pravila vezana za trajanje i odstupanje temperatura.

[pullquote align=”right”]Opekline su kod djece i osjetljivih osoba moguće nakon samo nekoliko minuta pa se takve osobe trebaju držati hlada, osobito u razdoblju između 10 i 17h[/pullquote]Sad ćemo objasniti što se očekuje u našoj zemlji krajem nadolazećeg i u prvom dijelu sljedećeg tjedna.

Naime, kod obala Velike Britanije, u Atlantskom će oceanu doći do stvaranja ciklone koja će na tom mjestu stacionirati nekoliko dana, i time omogućavati proboj vrućeg zraka s juga nad veći dio Europe.

U takvoj situaciji će u našim krajevima prevladavati vrlo vruće, uglavnom sunčano ( s rijetkim pljuskovima u gorskim krajevima i zaobalju ) vrijeme sa slabim vjetrom.

Kopno
U ovom dijelu zemlje će za vikend, u subotu i nedjelju temperaturne vrijednosti iznositi između 34 i 39°C, a pritom će nedjelja biti uglavnom toplija od subote za 2-3°C. U ponedjeljak bi toplinski val mogao kulminirati i tada je moguće da u istočnoj Slavoniji i Posavini temperature budu blizu apsolutnih rekordnih vrijednosti (40-42°C) u pojedinim mjestima na tom području.

Valja spomenuti da su neki od tih rekorda oboreni prošlog ljeta, 2012. godine. Za sada situacija nije još kristalno jasna, ali postoje šanse da bi u utorak sjeverni dijelovi zemlje mogli dobiti barem manji pad temperature, iako će temperature i dalje ostati natprosječno visoke.

Jadran
Ni na moru neće biti puno ugodnije nego na kopnu, ali će ipak temperature biti barem malo niže, a danju bi ovaj dio zemlje mogao donekle rashlađivati slab do umjeren maestral. Za vikend temperature na obali od 32 do 35°C, u zaobalju Dalmacije možda i stupanj-dva više. U ponedjeljak i utorak će temperature biti još malo više. Obalni dijelovi će bilježiti maksimalce između 34 i 38°C, dok će dijelovi zagore možda dosegnuti i do 40°C, osobito na kninskom i vrgoračkom području!

Čini se kako Dalmaciji osvježenje neće stići vjerojatno ni u srijedu, pa ni četvrtak. Temperature će i dalje ostati vrlo visoke, možda tek 1-2°C niže u odnosu na početak tjedna.

Upozorenje
U već navedenim danima će i UV index biti vrlo pa i ekstremno visok (vrijednosti od 9 do 11). Opekline su kod djece i osjetljivih osoba moguće nakon samo nekoliko minuta pa se takve (a preporučljivo i sve ostale) osobe trebaju držati hlada, osobito u razdoblju između 10 i 17h.

Za sada je teško predvidjeti, ali ukoliko i relativna vlažnost zraka bude visoka, uz već prognozirani izostanak značajnijeg vjetra, osjet topline će biti i viši od stvarne temperature pa se svim osobama, neovisno o zdravstvenom stanju i dobi preporuča maksimalno izbjegavanje izlazaka u najtoplijem dijelu dana, kao i obavezno konzumiranje dostatne količine tekućine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...