Tri dalmatinske županije udružene u projektu zaštite dalmatinske janjetine

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Veleučilište Marko Marulić u Kninu provode projekt s ciljem registracije oznake proizvoda„ “dalmatinska janjetina” pod pokroviteljstvom Zadarske i Šibensko-kninske županije. Za projekt je osigurano 60 tisuća kuna u čemu su obje županije participirale s 50 postotnim iznosom.

Degustacija janjetineU sklopu provedbe projekta, u restoranu Lungo Mare održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili doc.dr.sc. Marina Krvavica, voditeljica projekta zaštite dalmatinske janjetine, prof.dr.sc Jozo Rogošić, pročelnik Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Hrvoje Miljak, predstavnik uzgajivača dalmatinske pramenke i dožupan Rudolf Dvorski.

Uslijedilo je senzorno ocjenjivanje dalmatinske janjetine i edukacija za članove nekoliko udruga uzgajivača ovaca s područja tri dalmatinske županije (Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska). U razgovoru s članovima udruga razmatrala se mogućnost zaštite i registracije proizvoda.

Prodekanica kninskog Veleučilišta Marina Krvavica vodila je senzorno ocjenjivanje kuhane i pečene dalmatinske janjetine.

– Panel koji će ocjenjivati janjetinu je stručan, nije potrošački nego su to redom ljudi od Degustacija janjetinestruke. Ocjenjivat će se nekoliko svojstava janjetine: izgled presjeka, miris, tekstura, odnosno nježnost ili žilavost, sočnost, ukus, aroma i ukupna prihvatljivost proizvoda. Na osnovi rezultata panela ocijenit ćemo koji od nekoliko skupina proizvoda je najbolji. Proizvodi koje ocjenjujemo razlikuju se po lokaciji. Uzeli smo nekoliko proizvoda iz tri županije i ocijenjeno proizvod po spolu. Imamo 12 uzoraka, šest kuhanih šest pečenih, rekla je Krvavica.

Stručni žiri činili su profesori Sveučilišta u Zadru i kninskog Veleučilišta, agronom i prehrambeni tehnolozi. Degustirana janjetina je s područja Lepura (Zadarska županija), Unešića (Šibensko-kninska županija) i Maovice (Splitsko-dalmatinska županija).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...