U pola godine na moru stradalo šest osoba

U prvih šest mjeseci ove godine tijekom 96 akcija traganja i spašavanja na moru spašena je 161 osoba, šest osoba je smrtno stradalo, a tri su ozlijeđene – priopćilo je Ministarstvo pomorstva.

Navodi se, kako je u akcijama koje je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci, do 1. srpnja ove godine spašeno pet brodova te 38 jahti i brodica.

Ljudi su najčešće tražili pomoć zbog kvara motora na plovilima i nesposobnosti plovidbe, te potreba medicinske pomoći. Od početka godine nasukalo se 15 plovila, na sedam ih je izbio požar, a devet ih je potonulo. Spasioci su spašavali tri kupača, jednoga daskaša i ronioca na dah. Spasilačke službe najčešće su pružale pomoć strancima.

Zato iz ministarstva pozivaju građane da, osim redovitog slušanja vremenske prognoze, povremeno obnove stečena znanja o upravljanju jahtama i brodicama, te da se pridržavaju pravila i propisa o sigurnosti plovidbe. Kupačima se preporuča ostanak u granicama obilježenih kupališta.

Za sve koji zatrebaju pomoć tijekom plovidbe u Ministarstvu podsjećaju na 24-satno dežurstvo na besplatnom broju 195 Nacionalne središnjice u Rijeci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...