U šest mjeseci podijelio 4.367 šprica i 6.964 igle

Kako bi se spriječilo prenošenje zaraznih bolesti među heroinskim ovisnicima prije nekoliko godina Crveni križ je započeo provoditi Program zamjene šprica i igala, takozvani “NEP”. Osim toga, vraćanje korištenog narkomanskog pribora i zamjena za čisti znači i manje rizika da odbačene narkomaske igle zaprijete djeci koja bi se u igri mogla na njih ubosti.

– Program se provodi u punom radnom vremenu svakog dana s ciljem smanjenja štete nastale konzumiranjem droga, odnosno smanjenja širenja hepatitisa B i C, kao i virusa HIV-a kod intravenoznih ovisnika – kaže Bore Galac, ravnatelj Crvenog križa Zadar navodeći kako je samo u prvih šest mjeseci u uredu Crvenog križa podijeljeno 4.367 šprica, 6.964 igle, 7.970 alkoholnih maramica, 2.057 ampula vode te 306 kondoma. U tom istom vremenu vraćeno je 3.344 uporabljene šprice i isto toliko igala. Tako prikupljeni infektivni materijal potom se uništava pod posebnim nadzorom, a procedura je, kaže Galac, takva da se igle i šprice pohranjuju u kartonske kutije koje potom preuzima za to specijalizirana tvrtka.

– Korišteni narkopribor preuzima za to ovlaštena tvrtka Gajeta iz Zagreba koja Gradskom društvu Crvenog križa Zadar ne naplaćuje usluge preuzimanja i uništavanja. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo u istim prostorima u kojima se odvija ovaj program dva puta tjedno radi se anonimno i besplatno testiranje na hepatitis i spolno prenosive bolesti svih osoba koje žele pristupiti testiranju – poručuje Galac napominjući još kako je u prvih šest mjeseci u ured za provođenje programa NEP pristupilo ukupno 744 korisnika.

A kako doznajemo od Stele Klepac Erstić, dr. med. spec. epidemiologije, voditeljice Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje prošle godine u toj se ustanovi liječilo 627 osoba zbog zloporabe sredstava ovisnosti.

– Ukupno liječenih zbog opijatske ovisnosti bilo je 572 osobe, odnosno 479 muškaraca i 93 žene, a liječenih od drugih vrsta ovisnosti njih 36, odnosno 34 muškarca i dvije žene. U tretmanu je bilo i 62 apsolutnih apstinenata – rekla je Klepac Erstić dodajući još i kako je najmlađi  opijatski ovisnik star svega 18 godina, dok je najstarijem 64. Klepec Erstić je napomenula kako su se u Službu za pomoć prvi put javile 42 osobe, a od toga njih 20 zbog opijatske ovisnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...