U Zadru nastupio jedan od vodećih svjetskih blues glazbenika

U organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Turističke zajednice Grada, na 19. Zadarskom kazališnom ljetu u dvorištu Providurove palače nastupio je jedan od vodećih blues glazbenika našeg doba John Lee Sanders i sastav Rad Gumbo. Odlična glazba privukla je velik broj domaće publike, ali i turista, koji su uživali u odličnoj svrci i energiji koja je vladala te večeri. Simpatični Juhn Lee izrazio je svoje oduševljenje ljepotama Zadra i temperamentom lokalnih ljudi. Istaknuo je kako se ovdje izvrsno osjeća, a svidjelo mu se i mjesto koje su organizatori izabrali za nastup. Atmosfera je nalikovala kakvom američkom blues baru, što domaća publika zaista rijetko ima priliku doživjeti.

John Lee Sanders dijelio je pozornicu sa mnogobrojnim glazbenim velikanima poput Johna Lee Hookera, Steviea Wondera, Jimmya Pagea, Jeffersona Starshipa, Chucka Berrya, Dr. Johna, The Metersa, Williea Nelsona, Tower of Power, Jimmya Witherspoona te je bio domaćin mnogim legendama iz svijeta popa, jazza, bluesa i countrya. Europski tisak proglasio ga je osobom koja je zaslužna za transfer bluesa u 21. stoljeće. Sanders je blues glazbenik izrazito lirskog predznaka koji nevjerojatnom lakoćom s tim atraktivnim glazbenim stilom stapa jazz, pop, contry, gospel, funk, soul te rhythm & blues. Njegov je rad priznat kroz brojne nagrade kao što su: tri kanadske glazbene nagrade 2009., nominacija za Emmy 2007., nagrade za najbolje pjesme u kategoriji bluesa itd.

John Lee Sanders glazbenik je koji našoj široj publici još nije toliko poznat ali svojim glazbenim sposobnostima očarava publiku diljem SAD – a i Kanade kao i znalce jazz glazbe diljem svijeta. Svojom znalačkom interpretacijom on je kadar dočarati ugođaj teksaškog dima, ulične parade New Orleansa, dušu Delte Mississippija i to sve samo u jednom glazbenom setu. Njegov je rad priznat kroz brojne nagrade kao što su: tri kanadske glazbene nagrade 2009., nominacija za Emmy 2007., nagrade za najbolje pjesme u kategoriji bluesa itd.

Sanders aktivno sklada filmsku glazbu, glazbu za TV postaje, piše notne podloge za kampanje industrijskih giganta poput Applea, Nissana i Wal – Marta. Danas je jedan od vodećih glazbenika na blues i jazz festivalima diljem svijeta. Europski tisak proglasio ga je osobom koja je zaslužna za transfer bluesa u 21. stoljeće. Sanders je blues glazbenik izrazito lirskog predznaka koji nevjerojatnom lakoćom s tim atraktivnim glazbenim stilom stapa jazz, pop, contry, gospel, funk, soul te rhythm & blues.

John Lee Sanders dijelio je pozornicu s mnogobrojnim glazbenim velikanima poput Johna Lee Hookera, Steviea Wondera, Jimmya Pagea, Jeffersona Starshipa, Chucka Berrya, Dr. Johna, The Metersa, John Lee SandersWilliea Nelsona, Tower of Power, Jimmya Witherspoona, te je bio domaćin mnogim legendama iz svijeta popa, jazza, bluesa i countrya. Nominiran je za klavijaturistu 2012. u sklopu nagrada Maple Blues Awards, čiji je domaćin Toronto Blues Society.

U svibnju 2012. bio je gost i prateći izvođač na četvrtom godišnjem koncertu Mi pišemo pjesme u Kongresnoj knjižnici u Washingtonu. Multi instrumentalist, višestruko talentirani John Lee Sanders, svira tenor saksofon, električnu i akustičnu gitaru, klavijature, te nastupa kao jedan od vokala prateći raznoliku skupinu kantautorskih superzvijezda platinskog nivoa, od Motowna, Broadwaya, mega-popa 80-ih, do Nashville Golda.

Sastav Rad Gumbo čine pjevač i harmonikaš Robert “Dackl“ Hirmer, Erwin Schmidl na bas gitar i kao prateći vokal, Gerhard Spreng za bubnjevima, Frank Folgmann na gitari i Krešo “Sonnyboy“ Oremuš , usna harmonika. Glazba ovog sastava poznata je kao (hot & spicy) “ljuta i začinjena”. Vođa sastava, Dackl Hirmer svojim izvanrednim vokalom bez problema interpretira specifične stilove od Dr. Johna  i Toma Waittsa do Joea Cockera.

U sastavu Rad Gumbo već više od deset godina sviraju glazbenici Erwin Schmidl, na bas gitari i Gerhard Spreng, na bubnjevima. Spreng je europski bubnjar koji svira s blues zvijezdama poput Jimmya Witherspoona, Jima Peppera, Genea “Mighty Flea” Connersa, Jima Mullena, Dicka Heckstall-Smitha … itd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...