Ukida se intenzivni tretman u Domu

Pripreme za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, usklađivanje zakona i programa nije mimoišlo ni područje socijalne skrbi, a plan da se do 2016. smanji broj djece u institucijama prve obrise poprima i na zadarskome području, što nam je potvrdila ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži u Zadru prof. Ljiljana Šarić.

Po programu deinstitucionalizacije i transformacije ustanova Ministarstva socijalne skrbi, do kraja 2013. godine smještajni kapaciteti zadarskoga Doma za odgoj djece i mladeži smanjit će se za 20 posto, a do 2020. čak do 60 posto.

– U Domu je trenutačno 20 djece na smještaju i jedno dijete u stambenoj zajednici, a od rujna ćemo imati 14 djece u ustanovi, jer ukidamo intenzivni tretman. Imali smo dva odjela, odjel resocijalizacije i odjel malih skupina intenzivnog tretmana, gdje su bila smještena djeca koja, osim poremećaja u ponašanju, imaju i psihičkih tegoba, objašnjava ravnateljica Šarić i najavljuje da od 1. rujna u Domu više neće imati male skupine intenzivnog tretmana, nego će zadržati dvije muške grupe djece s poremećajima u ponašanju bilo da su u Dom smješteni rješenjem suda ili rješenjem Centra za socijalnu skrb po Obiteljskom zakonu. Osim toga, produženi stručni tretman, koji se posljednjih šest godina provodi u OŠ Šimuna Kožičića Benje, od sljedeće školske godine obuhvatit će još dvije zadarske osnovne škole.

U procesu transformacije koji provodi Ministarstvo socijalne skrbi, produženi stručni tretman dogovoren je u školama Šime Budinića i Petra Preradovića, a velik interes pokazala je i škola u Bibinjama, ali, kaže prof. Šarić, dom zasad nema dovoljno kadrova za još jednu školu, iako u Bibinjama postoje svi uvjeti i ravnateljica škole pokazala je velik interes za stručni tretman.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...