Unija uglavnom dogovorila novu kohezijsku politiku

U srpnju je dogovoreno više od 90% nove kohezijske politike, za koju je od 2014. do 2020. namijenjena 325,1 milijarda eura. Na jesen se trebaju riješiti još dva vrlo osjetljiva pitanja – hoće li se uvesti makroekonomska uvjetovanost, što znači da se dio kohezijskih sredstava uvjetuje fiskalnom disciplinom, te hoće li se dio pomoći uvjetovati postignutim rezultatima u odnosu na unaprijed postavljene ciljeve.

Zemlje članice morat će ispuniti neke uvjete kako bi dobile sredstva iz europskih fondova, a uvodi se i sustav praćenja postignutih rezultata, pri čemu se može izgubiti dio pomoći ako se ne ispunjavaju ciljevi koje je zacrtala Komisija. Vijeće i Parlament načelno se slažu o sustavu nadzora, ali nedostaje suglasnost o izdvajanju pričuve – sredstava koja bi se nakon nekoliko godina raspodjelila onim programima koji ispunjavaju zadane ciljeve. Komisija je predložila da se u pričuvi izdvoji pet posto sredstava, a Vijeće predlaže da to bude sedam posto.

U Europskom parlamentu postoji bojazan da bi takav sustav natjerao članice da zacrtaju lako dosežne ciljeve iz straha da ne izgube bonus. Što se tiče makroekonomske uvjetovanosti, postoji neslaganje između Europskog parlamenta i Njemačke, Nizozemske i nordijskih zemalja. Pregovori između predstavnika Vijeća i Parlamenta nastavit će se na jesen, a glasovanje u Europskom parlamentu očekuje se negdje u listopadu, nakon njemačkih parlamentarnih izbora.

Nova europska regionalna politika sada glavnu pozornost posvećuje gospodarskom rastu i zapošljavanju, umjesto kao dosad za velike infrastrukturne projekte, poput izgradnje autocesta. Takav pristup odgovara Hrvatskoj jer već ima vrlo razvijenu cestovnu mrežu, pa najveći dio europskih sredstava može usmjeriti u investicije za rast i zapošljavanje. Od 11,7 milijardi eura koliko će Hrvatska moći povući iz europskih fondova, 8,092 milijarde otpada na kohezijsku politiku, a ostatak na poljoprivredne subvencije, sredstva za prilagodobu Schengenu itd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...