USKOK od Mađara opet zatražio ispitivanje Hernadija

USKOK je danas objavio da je nastavio istragu protiv čelnika MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija koji je ranije osumnjičen da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Podsjećamo, Sanader je zbog primanja mita od MOL-a nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora. Međutim, istraga protiv Hernadija je prekinuta u prosincu prošle godine jer nije bio dostupan Uskoku, a Mađarska ga je odbila ispitati.

“Nakon što je 7. prosinca 2012. istraga bila prekinuta, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je 4. srpnja 2013. donio nalog o nastavku istrage protiv osumnjičenika Zsolta Tamasa Hernadija zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita. Naime, osumnjičenik nije bio dostupan nadležnim  tijelima Republike Hrvatske niti mu se putem međunarodne pravne pomoći mogao uručiti poziv, a također je bilo odbijeno i njegovo ispitivanje pred nadležnim pravosudnim tijelima Republike Mađarske”, piše Uskok.

 

Mađari ne daju Hernadija: “Ispitivanje bi utjecalo na ustavni poredak i stabilnost Mađarske”

Kao razlog odbijanja udovoljenju Uskokovoj molbi mađarsko se tužiteljstvo opetovano pozivalo na zaštitu mađarskih nacionalnih interesa, uz obrazloženje da je, nakon pribavljanja mišljenja njihovog Ureda za zaštitu ustavnog poretka, zauzeto stajalište kako bi ispitivanje osumnjičenika štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a, a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske te da bi to kršilo interese nacionalne sigurnosti i predstavljalo prijetnju za sigurnost Mađarske.

Kako su nakon 1. srpnja 2013. stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka te imajući u vidu odredbe o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima između država članica Europske unije, nadležnim tijelima Republike Mađarske je putem međunarodne pravne pomoći upućena zamolnica za uručenje poziva za prvo ispitivanje osumnjičenika.

Ovisno o sadržaju odgovora nadležnih tijela Republike Mađarske na upućenu zamolnicu, odlučit će se o daljnjem postupanju u vezi mogućeg raspisivanja europskog uhidbenog naloga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...