Usred ljeta mjesec dana bez kapi vode

Zvao sam Hrvatski helsinški odbor, a pisat ćemo i predsjedniku Ivi Josipoviću, jer više ne možemo izdržati! Čak i u skloništu za životinje na Žmirićima psi imaju vodu, ali ovdje je usred ljeta tisuću ljudi mjesec dana bez pitke vode i to samo zbog političkog revanšizma HDZ-ove vlasti u Posedarju koja ovdje nije dobila izbore, kaže donedavni općinski vijećnik Božo Nekić, upozoravajući na problem mještana Podgradine.

Mjesna vodovodna mreža je izgrađena, ali većina mještana nema priključke, pa su do prošle godine svoje cisterne punili preko hidranata i to plaćali. Taj model više ne funkcionira, a dugoročno rješenje treba čekati mjesecima.

 

Potrebni dokumenti

– Imali smo čovjeka koji je vodio računa o distribuciji i naplati vode iz hidranata u Podgradini, ali se zbog učestalih krađa i punjenja poljoprivrednih bazena pojavila ogromna razlika između potrošene i plaćene vode, pa taj čovjek nije mogao dobiti niti svoju plaću i na koncu je odustao. Zbog svega toga, Općina je Vodovodu dužna oko 700 tisuća kuna, a ovog bi ljeta dug mogao premašiti milijun kuna, kaže posedarski načelnik Ivica Zurak, uvjeren da u Podgradini “manjina sklona zloupotrebama maltretira većinu mještana”.

– Vodovod je konačno preuzeo nadležnost nad mjesnom mrežom, ali veliki broj domaćinstava još nema legalne priključke zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, a model s hidrantima je financijsko opterećenje za Općinu. Uz to, nemoguće je pronaći čovjeka koji bi u Podgradini preuzeo distribuciju i naplatu vode s hidranta, jer su “gubici” veliki, objašnjava načelnik Zurak i dodaje kako je u Općinu “u utorak stigao dopis Vodovoda s popisom potrebnih dokumenata za izdavanje priključka u kojemu stoji da za to više neće biti potrebna građevinska dozvola”, što je dosad bila prepreka priključivanju mještana na vodovodnu mrežu.

 

Suglasnost Općine

I Zurak i mještani Podgradine su svjesni da će time biti olakšano priključivanje na vodovod, ali će proći mjeseci dok Vodovod po novoj proceduri ne priključi sva domaćinstva koja to žele i imaju mogućnosti. Ali – što dotle?

– Ne vidim neko kratkoročno rješenje koje bi bilo zakonito. Općina ne može intervenirati jer je mjesna mreža u nadležnosti Vodovoda, kaže načelnik Zurak. Direktor Vodovoda Tomo Matek priču vraća na početak:

– Iako se voda iz hidranata tretira kao tehnička voda, jer je riječ o protupožarnim hidrantima, spremni smo im puniti gusterne ako pronađu čovjeka koji bi bio odgovoran za distribuciju i naplatu vode i mi ćemo s njim potpisati ugovor. Po novom Zakonu o vodama, za dobivanje priključka više im neće trebati građevinska dozvola, ali će nam trebati suglasnost Općine, no i to će bitno ubrzati izdavanje priključaka, kaže Matek.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...