Uz zadarske, turistima na usluzi mađarski i poljski policajci

U Policijskoj upravi zadarskoj održana je konferencija za novinare s temom “Sigurna turistička sezona”. Nazočili su načelnik Neven Paškalin, mađarski konzul Zoltan Horvath, voditelj Službe policije Ante Kulaš, voditelj Službe za granicu Mario Viduka, kontakt policajac Ive Begonja, policijski službenik Milo Smokrović i policijska službenica za prevenciju Ivana Marić. Pored mađarskih i poljskih policajaca, predstavljeno je stanje sigurnosti na području PU zadarske u prvom polugodištu ove godine te novi preventivni projekti.

Predstavnici Ravnateljstva policije MUP-a HR su, u okviru projekta Sigurna turistička sezona, tijekom svibnja, u Valbandonu potpisali akt o suradnji s 12 europskih država o međunarodnoj policijskoj suradnji tijekom ove turističke sezone. Sporazumom je određeno da će na području PU zadarske od 1. srpnja do 31. kolovoza boraviti dvoje poljskih i osam mađarskih policijskih službenika koji će na području PU zadarske boraviti u sastavu po dvoje u četiri dvotjedna termina.

Njihova zadaća je, kao i prethodnih godina, pomaganje hrvatskoj policiji u obavljanju njenih dužnosti, a posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s mađarskim i poljskim turistima u prevenciji kaznenih djela i prekršaja te poboljšanja sigurnosti prometa. Tijekom obavljanja njihovih poslova, mađarski i poljski policijski službenici neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati nikakve policijske mjere.

PU zadarska - tiskovna

Što se tiče stanja sigurnosti, istaknuto je kako je u prvih pola godine, na području PU zadarske zabilježeno je 1331 kazneno djelo, što je za 8 posto manje nego u istom razdoblju lani. U istom periodu razriješeno je 804 kaznenih djela. Stopa razriješenosti je 5,6 posto manja nego lani. Zabilježeno je 460 prekršaja protiv javnog reda i mira, gotovo jednako kao i lani. Broj prometnih nesreća porastao je za 14,9 posto (103 nesreće). Smrtno su stradale dvije osobe, 63 osobe su teže ozlijeđene, a 243 osobe zadobile su lakše tjelesne ozljede.

Tijekom turističke sezone, putem lokalnih turističkih zajednica, bit će podijeljeni letci i brošure kojima PU zadarska želi smanjiti broj provala i krađa. Između ostalog, preporučuje se izbjegavanje gužvi, mijenjanje novca u novčarskim institucijama, ugradnja alarma prije odlaska na godišnji odmor. Također, nije preporučljivo u vozilu ostavljati ključeve, dokumente ili torbe na vidljivim mjestima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...