Vlasnik šokiran: Zapečatili mi radnju jer je račun za kuglu sladoleda kasnio – deset sekunda

Šibenska Porezna uprava zapečatila je na pet dana ceffe bar-slastičarnicu “Lion” u središtu Primoštena, na Rudini, kao mjeru opreza zbog prekršaja koji su utvrdila dva šibenska porezna inspektora. Objekt je zapečaćen 10. srpnja. Osim toga, obrtu “Jelka”, sa sjedištem u Splitu, i njezinu direktoru Esatu Voci, izrečena je kazna u iznosu od 25.000 kuna – 20.000 kuna tvrtki i 5000 kuna Voci kao odgovornoj osobi. I sve to zbog “spornog” računa od sedam kuna za jednu kuglu sladoleda! Sve se zbilo 5. srpnja, malo poslije 22 sata, kad su dva muškarca došla kod vitrine sa sladoledima koja se nalazi na terasi kafića, o čemu nam kazuje Voca:

– Jedan od njih je zatražio kuglu sladoleda i moj zaposlenik Bejtula Asani mu je dao sladoled, uzeo sedam kuna koje mu je taj dao, stavio u blagajnu i počeo ukucavati šifre za izdavanje računa na fiskalnoj kasi. Tada je muškarac pokazao značku, rekao da je porezni inspektor i da mu nije izdan račun. Bejtula mu je rekao: “Evo, vaš račun izlazi i sad ćete ga dobiti.” Prošlo je možda deset do dvanaest sekundi, koliko je trajao proces do printanja računa, račun je izišao, Bejtula ga je otrgnuo i dao inspektoru. No, to nije bilo dovoljno, jer ga je drugi uvjeravao da je pritisnuo “enter”, da je na ekranu nula, što nije bilo točno. Bejtula me pozvao jer sam bio u unutrašnjosti objekta, blokirali su blagjnu i u mojoj nazočnosti novac u blagajni je prebrojen i uspoređen s računima. Sve je štimalo.

 

Spori sustav

Pokušao sam im ljudski pojasniti da nisu u pravu, da su račun dobili, a to što on nije izišao iste sekunde kad je inspektor pružio novac, nije krivnja zaposlenika ili mene kao odgovorne osobe. Sustav je takav i ako su veze s Centralnim informativnim sustavom Porezne uprave u tom trenutku bile sporije, nije naša krivnja – kazuje Voca.

Caffe “Lion” zapošljava petero radnika, a sad je ugrožena egzistencija njih i njihovih obitelji. Voca je pokušao s inspektorima razgovarati, uvjeriti ih da nisu u pravu, ali sve je bilo uzalud. Kad su rekli da će objekt biti zapečaćen na pet dana, ostao je šokiran, a ovi nisu imali milosti.

– Radimo pošteno, državi ništa ne dugujemo, sve svoje obveze redovito podmirujemo i strašno me pogodilo takvo ponašanje i odnos prema meni, jer nisu postupili ispravno. Ne spavam noćima, pijem tablete za smirenje, grozno mi je. Nitko nije prikrio sedam kuna niti je tu namjeru imao. Mojim radnicima sam naložio da svakomu izdaju račun, na blagajnama sve štima i nije mi jasno, ako je utvrđeno da je račun evidentiran u Poreznoj upravi, kako netko može tvrditi da nije izdan. Užasno mi je teško i ne znam što ću dalje, hoću li uopće otvarati objekt. Osramoćen sam pred Primoštencima, ispadam kao neki kriminalac! A radio sam pošteno i po zakonu – ogorčeno će Voca.

U zapisniku o obavljenom poreznom nadzoru navodi se da je “ovlašteni službenik Porezne uprave kupio u navedenom objektu sladoled u iznosu od 7,00 kuna, a prilikom naplate nije mu izdan račun… Provjeren je obveznikov račun, te je utvrđeno da je račun evidentiran u Poreznoj upravi. Preslika računa nalazi se u prilogu zapisnika.” U čemu je onda problem, nismo uspjeli doznati u šibenskoj Poreznoj upravi, s obzirom na to da nam iz središnjice Porezne uprave u Zagrebu do zaključivanja teksta nije stiglo odobrenje da o slučaju smijemo razgovarati s pročelnikom Željkom Vujinom.

Neka radnju sami otpečate!

Voca će u dokazivanje istine i skidanja ljage sa svojeg imena krenuti pravnim putem. Novčanu kaznu neće platiti, na zapisnik će podnijeti prigovor, a radnju neće otpečatiti.

– Kad sam ih pitao kad će doći otpečatiti radnju da znam biti u Primoštenu, s obzirom na to da s obitelji živim u Splitu, rekli su mi da nakon pet dana to mogu učiniti sam. Ma nemojte, molim vas, pa da mi prikače još koju kaznu! Onaj tko je radnju zapečatio, taj neka je i otpečati – kaže Voca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...