Za isplatu plaće na ruke kazna do 50 tisuća kuna

Ni godinu dana nakon što je obvezala tvrtke da moraju isplatiti socijalne doprinose kad i plaću država nije ušla u trag isplatama za 29 tisuća tvrtki na čijem se platnom popisu nalazi oko 80 tisuća zaposlenih. Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec najavila je posebne kontrole upravo u tim poduzećima nakon što je ovaj tjedan stupio na snagu izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak, piše Večernji list.

Kako piše Večernji list, tim je pravilnikom zabranjena isplata plaća u gotovini i dozvoljena je isključivo preko bankovnog računa. Dohodak od nesamostalnog rada, kapitala, dividende i udjela u tvrtkama te primici po osnovi otuđenja financijske imovine moraju se isplaćivati na račun u banci, a jedina legalna isplata gotovine je za dnevnice i terenski dodatak.

Isplata plaće na ruke kažnjavat će se novčanom kaznom od 5 do 50 tisuća kuna. Porezna savjetnica RRIF-a Lucija Jarža Turković naglašava da se problem isplata na ruke pojavio i kod ovrha jer su mnogi isplaćivali plaće u gotovini kako bi izbjegli ovrhu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...