Za legalizaciju prijavljeno 62 tisuće objekata

Broj zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata na području Zadarske županije još uvijek nije konačan, ali je već sada jasno da se radi o senzacionalnom odazivu koji ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti.

 

Relevantna statistika

U nedjelju navečer, posljednjeg dana zakonskog roka za predaju zahtjeva, u županijskom Upravnom odjelu evidentirano je više od 48.500 zahtjeva!

– Mislim da je gotovo sigurno da će konačna brojka premašiti 50.000 zahtjeva jer nam još uvijek pristižu zahtjevi odaslani poštom, kaže pročelnik Željko Letinić i sam iznenađen količinom zaprimljenih predmeta.

Županijski Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje do 7. srpnja mora Ministarstvu graditeljstva uputiti kompletan izvještaj o broju zahtjeva za legalizaciju, ali već je sada jasno da će za rješavanje svih predmeta trebati godine!

– U Ministarstvu će analizirati situaciju i povući poteze koje budu smatrali odgovarajućima. Što se Zadarske županije tiče, razmišlja se o mogućnosti dodatnog zapošljavanja određenog broja ljudi kako bi se ubrzao postupak rješavanja zahtjeva, dodaje Letinić i konstatira da će, bez obzira što se napravilo, za obradu svih predmeta biti potrebno nekoliko godina.

Ni u gradskom Upravnom odjelu još nema konačne brojke, ali preliminarni podaci govore: na području Zadra podneseno je oko 12.000 zahtjeva za legalizaciju!

– To su podaci iz naše pisarnice, ali tome treba pridodati zahtjeve upućene poštom i e-mailom, navodi pročelnica Marija Pavlović.

Ona podsjeća na nedavnu izjavu ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš kako će za obradu svih zahtjeva biti potrebno čak – šest godina!

– Treba procijeniti koliki će nam broj izvršitelja biti potreban za taj opsežan posao, a zatim odrediti redoslijed i prioritete u rješavanju predmeta: hoćemo li ići po hitnosti, redoslijedu predaje zahtjeva ili po cjelovitosti zahtjeva – kaže pročelnica Pavlović i još jednom podvlači da je ovakvim odazivom na Zakon o legalizaciji Grad Zadar konačno dobio relevantnu statistiku bespravnih objekata na svom području.

A to, smatra Pavlović, ukazuje da bi u skorijoj budućnosti trebalo očekivati izmjenu Prostornog plana Zadra.

 

Grad Zadar zapošljava nove ljude

Gradski Upravni odjel za provedbu dokumenta, prostornog uređenja i građenja upravo je okončao javne natječaje za popunjavanje dvaju radnih mjesta. Međutim, time su samo dva dosadašnja zaposlenika na određeno vrijeme dobila stalni posao. U pripremi je još jedan javni natječaj na kojemu će se tražiti građevinskog inženjera za rad na određeno vrijeme. Hoće li biti još dodatnog zapošljavanja, ovisi o procjeni gradske uprave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...