Zahtjev predale 62 zadarske tvrtke s ukupno 900 milijuna kuna duga

Čak 4.517 hrvatskih tvrtki, među kojima 62 sa zadarskog područja, predale su Ministarstvu financija i FINA-i potrebnu dokumentaciju i zatražile predstečajnu nagodbu.

Pokušaj je to vlasnika “posrnulih” tvrtki da se u ovim teškim vremenima i krizi uhvate za “Linićevu slamku spasa”. No, je li to zaista spas ili na osam godina tek odgađanje neizbježnog, pokazat će vrijeme. Stečajni upravitelji nerado pričaju o ovoj temi, no složni su kako je iz današnje pozicije teško procijeniti hoće li provedba ovog novog zakona dugoročno donijeti pozitivne ili negativne rezultate.

 

Kako do poslovanja s dobiti?

A Zakon o predstečajnoj nagodbi tvrtkama s financijskim problemima zapravo omogućava da, ukoliko se slože najveći vjerovnici, ta dugovanja podmire u roku od narednih osam godina. U tom periodu ti “posrnuli” poslovni subjekti trebali bi naći način da se izvuku iz krize i započnu sa “zdravim” poslovanjem koje im donosi dobit.

No, paralelno s time, vjerovnici, posebice oni mali, dovode se pred zid i u situaciju da svoja potraživanja ne mogu naplatiti što će većinu njih vrlo skoro dovesti u situaciju da upravo zbog toga ne mogu podmiriti svoje obveze. Stručnjaci stoga, Linićev zakon smatraju začaranim krugom koji realno nudi priliku za prelijevanje iz “šupljeg u prazno”. Ipak, optimističniji su kad je riječ o tvrtkama kojima je najveći vjerovnik Država, a to su mahom tvrtke koje se bave proizvodnjom i zapošljavaju veći broj radnika.

 

U procesu nagodbe 620 radnika

– Za Zadarsku su županiju do sada ukupno podnesena 62 prijedloga za pokretanje postupka predstečajne nagodbe. Ukupan prijavljeni iznos dugovanja je 899.451.182,13 kuna, a broj zaposlenih obuhvaćenih prijavama je 620. Ukupno je na razini RH predano 4.517 prijedloga, s iznosom prijavljenih obveza od 44 milijarde kuna, a broj zaposlenih obuhvaćenih prijavama je 37.583, kažu u Fininom Uredu za korporativne komunikacije, uz pojašnjenje kako se prema zakonom propisanim uvjetima donosi odluka o donošenju rješenja o otvaranju postupka nagodbe.

Sam čin sklapanja nagodbe, kažu, odvija se pred nadležnim trgovačkim sudom uz pretpostavku da su dužnik i vjerovnici postigli suglasnost oko načina izmirenja dužnikovih obveza. Medijski najeksponiraniji slučajevi odobrenih predstečajnih nagodbi na području Zadarske županije svakako su KK Zadar, Tankerkomerc Bože Jusupa te Adria d.d. u vlasništvu Miodraga Lacića s 286 radnika što je gotovo polovina od ukupnog broja radnika obuhvaćenih prijedlozima za predstečajnu nagodbu za područje Zadarske županije. Svi ti postupci još uvijek su u rješavanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...