Želite super plaćen posao u Njemačkoj? Plaća 2.000 eura

Unatoč prijelaznom razdoblju od dvije godine, na koliko je Njemačka uvela restrikcije za zapošljavanje Hrvata, oni i u ovom trenutku mogu konkurirati za neko od pedesetak deficitarnih zanimanja. Njemačka agencija za zapošljavanje objavila je listu poslova koji su otvoreni radnicima izvan Europske unije, a među njima su medicinske sestre različitih profila, njegovatelji, inženjeri i tehničari za mehatroniku, električari i strojovođe. Agencija će tu listu dopunjavati u skladu s aktualnim potrebama na tržištu rada svakih šest mjeseci, piše Jutarnji list.

Osim radnog mjesta za one koji nemaju posao, mnogima je kriterij za odlazak na rad u Njemačku i plaća. Prosječna njemačka neto plaća trenutačno iznosi oko 2.000 eura. Plaća njegovatelja i medicinskih sestara prosječno iznosi između 2.000 i 2.200 eura bruto pa naviše, ovisno o težini posla i dodacima na plaću. Visokokvalificirani stručnjaci s radnim iskustvom u prosjeku zarađuju dvostruko više, ali uvijek treba uzeti u obzir i sve troškove preseljenja i života u drugoj zemlji, piše Jutarnji list.

‘Mora se posjedovati određeno obrazovanje i tražena kvalifikacija za posao. Također se moraju poštovati i zakonske regulative za stjecanje prava boravka u Njemačkoj. Postoji mogućnost dobivanja posla u slučaju da su ta zanimanja u Njemačkoj vrlo tražena, a da nema dovoljno domaćih kandidata’, objasnila je Beate Raabe iz Savezne agencije za zapošljavanje za Deutsche Welle.

Hrvatska radna snaga tradicionalno je dobrodošla u Njemačkoj u kojoj mnogi Hrvati već godinama rade s radnim dozvolama. Njih izdaju lokalne agencije za zapošljavanje, i to na zahtjev poslodavca koji radnike izvan EU ili iz zemalja EU za koje su uvedene restrikcije mogu zapošljavati samo ako nema dovoljno radnika iz Njemačke. Na portalu europske mreže zavoda za zapošljavanje EURES jučer je u Njemačkoj bilo oglašeno 267.414 otvorenih radnih mjesta.

‘Hrvatski građani koji imaju visokoškolsko obrazovanje i koji prihvate posao sukladno tom obrazovanju najvjerojatnije neće trebati radnu dozvolu. Naučnici koji u Njemačkoj žele apsolvirati izobrazbu u trajanju od najmanje dvije godine također neće trebati radnu dozvolu. Isto vrijedi i za sezonske radnike koji mogu raditi u Njemačkoj u trajanju do šest mjeseci unutar jedne kalendarske godine’, ističu u njemačkom veleposlanstvu. Svi ostali moraju prije početka rada ishoditi radnu dozvolu za EU.

Što se tiče zanimanja koja Njemačka traži, posao možete dobiti ako ste mehatroničar, tehnički asistent (mehatronika), strojarski tehničar (mehatronika), inženjer mehatronike, elektroničar automatizirajuće tehnologije, industrijski tehnolog automatizirajuće tehnologije, elektroničar, elektroničar automatizirajuće tehnologije za industriju, robotičari, robotičari – autonomni sistemi, tehnolog automatizirajuće industrije, inženjer automatizirajuće industrije, električar, električar na gradnji, tehničar za rasvjetu, tehničar za električna postrojenja, elektroinstalater, vodoinstalater, vodoinstalater za izolaciju, monter gromobrana, tehničar za grijanje, tehničar za rashladne sisteme, inženjer za rashladne tehnologije, radnici bez kvalifikacije za vodovod, strojovođa, mašinovođa, nadzor infrastrukture na željeznicama, održavanje infrastrukture na željeznicama, medicinska sestra, medicinska sestra na pedijatriji, noćna sestra, medicinska sestra na intenzivnoj njezi, medicinska sestra na kirurgiji, medicinska sestra u ambulanti, anesteziolog, asistent anesteziologa, njegovatelj starijih osoba, njegovatelj bolesne djece, specijalisti za kliničku gerijatriju, specijalisti za onkologiju, specijalisti za endoskopiju, specijalisti za nefrologiju, specijalisti za rehabilitaciju, kirurški tehničar ili asistent za kirurgiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...