Zlatna kuna tvrtkama LTH Metalni lijev, HSTEC i Miatrade

LTH Metalni lijev – Benkovac, HSTEC Zadar i Miatrade Zadar najuspješnija su velika, srednja i mala tvrtka po poslovanju u 2012. godini u Zadarskoj županiji, mjereno s 18 parametara. Ove su tvrtke pokazale da se i u vrlo lošoj godini, kakva je prethodna bila za ovdašnje gospodarstvo, može biti uspješan i izvrstan.

Objavljeno je to na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Gospodarske komore Zadarske županije, koju su dolaskom uveličali i mnogi gospodarstvenici, kao i predstavnici javnog života – Stipe Zrilićem župan i Božidar Longin, dožupan Zadarske županije, dogradonačelnici Zadra dr. Zvonimir Vrančić i Ivica Vlakić, Ivo Gregov, predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, prorektor Sveučilišta u Zadru dr. Josip Faričić, predsjednica Trgovačkog suda Ardena Bajlo…

Predsjednik komore Dario Jurin nije obrazlagao gospodarske prilike, što je učinio prije 10-ak dana, već je rekao da i u teškim godinama ima onih koji ohrabruju i raduju. Posebno je naglasio da se u slučaju dviju tvrtki – TH Metalnog lijeva i HSTEC-a – radi o tvrtkama koje su osjetile krizu kada je nastupila.

– Oni su se “presložili” i odmah nakon te godine svrstali se u vrh, među najbolje, dobili i niz državnih priznanja. Ako bih u dvije riječi, zanemarujući puno dobrog u tim tvrtkama, o njima trebao nešto reći onda ću reći da 90 posto proizvodnje izvoze. U dvije riječi, s obzirom na naše učešće u dosadašnjem određivanju plovidbenih redova na otočnim linijama od strane naše komore, što je sada na žalost ukinuto, za Miatrade bih kazao – zadovoljni otočani.

U užem izboru za najbolje bilo je u svim kategorijama još kandidata. Miatrade sa svojom agencijom Miatours primjer je obiteljske tvrtke koju je osnovao kapetan i ekonomist, Zadranima još u sjećanju, Miro Šarin. Danas, nakon više od 20 godina, vode je kćeri Mirjana i Ana Marija. Zadranima su najpoznatiji kao koncesionari na nekim od linija obalnog linijskog prometa, svojevremeno kao hidrogliserska poveznica Zadra i Italije, dok hidrogliseri nisu zabranjeni kao linijski prijevoznik. Obavljaju naravno i turističke, agencijske, uvozne i druge poslove, očito uspješno.

U kategoriji srednjih poduzeća HSTEC je u uspješnosti imao konkurenciju – Ceste Zadarske županije, Kali Tunu, Lorenzo d.o.o. i Intermod – i pobijedio. Tvrtku osnovana koncem osamdesetih čine stručnjaci stojarske i elektrotehničke struke, koji su od visokobrzinskih motora i glava alatnih strojeva došli do industrijske automatizacije i robotike. Danas imaju 57 zaposlenika, kojima je znanje i stalno usavršavanje temelj posla. Do sada su osmislili stotine rješenja za sofisticirane potrebe tržišta EU, kamo plasiraju 90 posto proizvoda, uz 10-ak posto na tržište SAD-a.

Konačno, najuspješniji među najvećima biran je između Turisthotela, Bakmaza, Sonika, Ilirije, LTH Metalnog lijeva, Tvornice kruha i tvrtke Adriatic Security, tvrtki koje su redom djelovale profitabilno. Priznanje je dobio LTH Metalni lijev Benkovac, tvrtka koja prerađuje gotovo pet tisuća tona aluminijskih odljevaka, uz strojnu i dodatnu obradu, trudeći se dobiti maksimalnu dodanu vrijednost. Njihovi proizvodi samostalno ili u drugdje kompletiranim proizvodima završavaju u BMW-u, Mercedesu i Audiju, ali i proizvodima tvrtki Veber, Vabco, Continental… Nositelji su najviših oznaka kvalitete, odnosno ISO certifikata, kako proizvodno-organizacijskih tako i ekoloških.

Nagrađenima se obratio i župan Zadarske županije Stipe Zrilić.

– Onima ovjenčanim priznanjem za dugovječnost zahvalni smo jer su opstali toliko dugo u turbulentnom vremenu. Najboljima za prethodnu godinu zahvala, jer pokazuju da ima uspješnih, iako se kriza produljila. Oni svoj uspjeh, koliko sam iz ovog čuo, zahvaljuju dobroj organizaciji, znanju i inovaciji, što nas dovodi u vezu s akademskom zajednicom. Mislim da je to dobra poruka i svima ostalima. Neka nam to bude model uspjeha u EU, jer imamo kapacitete za biti uspješni i unutar ove najsloženije i najznačajnije tvorevine suvremenog svijeta, zaključio je Zrilić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...