Zlato i srebro Zadra posjetilo više Francuza nego Hrvata!

Stalna izložba crkvene umjetnosti najcjelovitiji je i najreprezentativniji prikaz dosega crkvene umjetnosti u Hrvatskoj. Muzej se nalazi u obnovljenoj samostanskoj zgradi u građevnom sklopu povijesnog Samostana benediktinki sv. Marije u Zadru, razorenome u Drugome svjetskom ratu, i to upravo na mjestu gdje su benediktinke sačuvale neprocjenjivo blago od ratnog razaranja i od gramzivosti okupatora. Otvoren je 1976. godine kao jedan od kapitalnih kulturnih objekata sagrađenih u Hrvatskoj u tom razdoblju.

 

Najbrojniji posjetitelji Francuzi

Izložba obuhvaća sakralne umjetnine i predmete umjetničkog obrta iz crkve i samostana benediktinki, riznice zadarske katedrale, crkve sv. Šimuna, župnih crkava na području Zadarske nadbiskupije te određeni broj kipova i slika u vlasništvu Narodnog muzeja u Zadru.

Neprocjenjivo blago u samom centru našega grada svake godine obiđe na tisuće posjetitelja, a Francuzi su među njima ipak najbrojniji, govori nam časna sestra iz reda milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. Olga Mirčeta.

Prošlog mjeseca izložbu je posjetilo 700 odraslih, 225 studenata te 606 djece, a prodanih ulaznice u prošlom mjesecu bilo je ukupno 1.758. Ovo su podaci bez grupa koje dolaze preko vaučera. Prošle godine u lipnju prodano je nešto više, 1.867 ulaznica.

 

Razgledavanje izložbi oblačnim danima

Prvih 10 dana ovogodišnjeg srpnja, međutim, posjetitelja izložbi znatno je manje, časna Olga prodala je tek 100-tinjak ulaznica. Zatoplilo je pa turisti koriste svaki sunčani dan za kupanje, a posjećivanje izložbi i muzeja ostavljaju za one manje sunčane dane.

Na prvom katu izložbe su slike, kipovi, drvorezbarska djela, zlatarski radovi i tekstil iz razdoblja romanike i gotike. Najstariji su predmeti pektoral (križ što ga oko vrata nose crkveni dostojanstvenici), vjerojatno iz 8. st., i dva relikvijara – sv. Jakova i sv. Aroncija – s imenima darovatelja te djela zadarskog zlatarstva iz 11. st. Brojni ophodni križevi, ciboriji (posude u kojima se čuvaju posvećene hostije) i kaleži s karakterističnim gotičkim ukrasima većinom su iz župnih crkava Zadarske nadbiskupije i velikim su dijelom rad domaćih zlatara. Vrijedni su radovi zadarskih zlatara i brojni gotički relikvijari iz 14. i 15. st., u obliku škrinjica, ruku i bista svetaca.

 

Blago sačuvale benediktinke

Na drugom su katu izloženi zlatarski radovi, slike, kipovi, drvorezbarski predmeti, tekstil i čipka, od kasne gotike do baroka. Deset kipova apostola i raspetog Krista izradio je u 15. st. za zadarsku katedralu mletački drvorezbar M. Moronzon. Mramorni kipovi sv. Stošije i sv. Krševana potpisani su radovi mletačkih kipara G. Gropellija i A. Corradinija. Kip sv. Antuna Padovanskog pripisan je A. Tagliapietri, a drveni kipovi sv. Petra i sv. Pavla G. Marchioriju.

Zadrani koji svaki dan prolaze trgom ispred svete Marije, a nisu posjetili ovu izložbu, a sve po principu “danas ću, sutra ću”, propuštaju nešto lijepo, pravo kulturno bogatstvo našega grada, kojeg su časne sestre benediktinke tako brižno čuvale i očuvale. Zlato i srebro Zadra benediktinke su čuvale, kako tijekom stoljeća tako i u Domovinskom ratu, a neki vrijedni izlošci (čipka, crkveni tekstil vezen zlatnim nitima) su djelo njihovih ruku. Stalna izložba crkvene umjetnosti svrstava Zadar uz bok velikih kulturnih metropola, jer samo se u najvećim europskim središtima može na jednom mjestu vidjeti mnogo vrijednih i lijepih crkvenih umjetnina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...