Zrmanja dopremila vodu na otoke

Ovoga ljeta ne bi trebalo biti problema s vodom na zadarskim otocima, no ne samo zahvaljujući poprilično kišnom proljeću, već i činjenici da je resorno ministarstvo osiguralo više od dva milijuna kuna što je dovoljno za prijevoz gotovo 35 tisuća kubika vode za zadarske otoke koji su u administrativnim granicama Grada.

Tako je jučer vodonosac Zrmanja bio na Ravi, a na zahtjev njihova Mjesnog odbora. Prije toga voda je dopremljena na Veli Iž, Silbu, Molat i Ist. Ono što je svakako najvažnije u cijeloj priči to je podatak da se cijena vode nije mijenjala i iznosi 14,7 kuna po kubiku za otočane, a 80 kuna za one koji nemaju prebivalište na otocima.

– Vjerujem da ove godine doista ne bi trebalo biti problema s opskrbom vode na otocima. Osigurana su sredstva. Počeli smo voziti u lipnju, a po zahtjevima otočnih mjesnih odbora nastavit ćemo i u srpnju i kolovozu. Do sada još nismo zaprimili zahtjeve za dopremom vode od strane mjesnih odbora otoka Premude i Oliba, ali možda im još nije potrebno. Pretpostavljam da je to zbog toga što je na tim otocima manji broj stalnih stanovnika, pa i turista. A, možda su poučeni iskustvom vodu štedjeli ili pak, imaju veće gusterne. Ali, i oni će dobiti vodu kada to zatraže – pojasnio je Ivica Katić, pročelnik gradskog Odjela za otoke i poljoprivredu.

O tome kako su proljetne kiše ipak malo olakšale situaciju s otočnom vodoopskrbom govori i podatak kako je lani u ovo isto vrijeme na otoke koji pripadaju Gradu Zadru već bilo isporučeno 22 tisuće prostornih metara pitke vode.

Vodonosac Zrmanja koji će i ove godine dopremati vodu žednim otočanima i njihovim gostima, u vlasništvu je privatne tvrtke Mediteran 2000 d.o.o. Miloša Cimere. Naime, svake se godine u ožujku za tu namjenu raspiše javni natječaj, a o pristiglim ponudama za prijevoz vode na otoke odlučuje povjerenstvo u kojem sjede predstavnici zadarskog Vodovoda i Ministarstva. Miloš Cimera, odnosno njegova tvrtka dala je najpovoljniju ponudu te je tako i izabrana. No javni se natječaj raspisuje svakog proljeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...