Županijama 18 milijuna kuna za potporu prerađivačke industrije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u Varaždinu je s predstavnicima 11 županija potpisao Ugovore o dodjeli sredstava jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013. godinu. Prvi je to put da država izdvaja sredstva za jamstvene fondove, za što je ove godine u proračunu predviđeno 18 milijuna kuna.

– Recesija predugo traje, privatni sektor potpuno je iscrpljen, manjka im obrtnih sredstava, manjka im kreditnog i jamstvenog potencijala za bilo koju novu investiciju i mi to ne smijemo promatrati, moramo se uključiti. Ovime sigurno nećemo preokrenuti gospodarsku sliku u županijama, ali šaljemo dobru poruku kako se država sa svojim lokalnim i regionalnim institucijama može uključiti u operativu i pomoći onima kojima je danas najteže – istaknuo je pri potpisivanju ugovora ministar Ivan Vrdoljak.

Interes za sredstva iz jamstvenog fonda pokazalo je 17 hrvatskih županija, no samo njih 11 ispunilo je uvjet Ministarstva gospodarstva da na lokalnoj razini moraju imati organiziranu garancijsku ili razvojnu agenciju ovlaštenu za izdavanje garancija.

Najviše sredstava, svaka oko 4 i pol milijuna kuna, dobit će županije koje su već aktivne s time u vezi – Istarska i Varaždinska županija, u kojoj je od 2006. godine izdano 96 različitih garancija. Dodatna sredstva najviše će se iskoristiti u tekstilnoj, kožnoj, drvnoj i prehrambenoj industriji.

Zanimljivo je, istaknuo je ministar Vrdoljak, da među potpisnicima nema nijedne slavonske županije.

– Treba gledati pozitivno, ovdje ima i županija koje to rade prvi put i tek trebaju ući među svoje poduzetnike i informirati ih o novim mogućnostima. To je dovoljna poruka da sljedeće godine ni jedan ozbiljan župan ne bi sebi smio dopustiti da propusti šansu pomoći gospodarstvu i realnom sektoru – zaključio je ministar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...