28 posto više putnika u Zračnoj luci

Već početkom rujna planira se premašiti prošlogodišnjih 375.000, a do kraja godine očekuje se između 480 i 500.000 prevezenih putnika.

Zadarska Zračna luka zadnjih nekoliko godina ruši sve rekorde u broju prevezenih putnika. Nakon prošlogodišnjih 375 tisuća, ove godine očekuje se promet od oko pola milijuna putnika i gotovo 9 posto udjela putnika u Hrvatskoj. Zaključno s 12. kolovozom, prevezeno je 295 tisuća putnika, a već s prvim danima rujna očekuje se rušenje prošlogodišnjeg rekorda od 375 tisuća. Koliko je rast putnika visok, govori i podatak da je Zračna luka u 2007. godini, prihvatila 100 tisuća putnika, dok se ove godine toliko očekuje samo u kolovozu – ističe voditelj prihvata i otpreme Ivan Skelin.

“Zadarska Zračna luka već pet godina bilježi godišnji porast između 20 i 30 posto. Tako da se i ove godine očekuje porast između 27 i 28 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno oko 480 i 500 tisuća prevezenih putnika, ovisno o popunjenosti zrakoplova”

Najviše ih je doputovalo iz Bruxellesa (Birsela), Londona i Pariza, te skandinavskih zemalja. “Najveći broj putbia dolazi iz Brisela s kojim smo povezani 5 puta tjedno, slijedi London, Pariz i Oslo. Što se tiče država, najviše ih je iz skandinavskih zemalja, zatim slijedi Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Belgija” – dodao je Skelin.

Svakom godinom raste i Ryanair, koji je dosegao udio od 67 posto ukupnoga prometa prema Zadru. Nekada glavni prijevoznik Croatia airlines zajedno s njemačkom Lufthansom sudjeluje sa 16 posto, a Germanwings sa 7 posto, dok čarteri ostvaruju preostalih 10 posto prometa prema Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...