Alarm Otočnog sabora: “Pola plaće odlazi na prijevoz do radnih mjesta na otocima”

Iz udruge Otočni sabor na današnjoj konferenciji za novinare upozorili su na gubitak prava na povlašteni prijevoz zaposlenika koji žive na kopnu, a rade na otocima.

– Stanje je neodrživo za otočne gospodarstvenike i njihove radnike, karte su skuplje i za 1400 kuna, istaknio je predsjednik Udruge Denis Barić apelirajući na Ministarstvo pomorstva da hitnim donošenjem novog Pravilnika o povlaštenom prijevozu ispravi navedeni problem.

Iz udruge Otočni sabor kažu kako uzrok nastaloj situaciji novi Zakon o prijevozu u linijskom pomorskom prometu, odnosno poništenje dosadašnjeg pravilnika u brodskom linijskom prometu i izdavanja mjesečne pokazne karte za djelatnike na otocima s mjestom boravka na kopnu.

Od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, ministar pomorstva je dužan u roku od 90 dana donijeti Pravilnik o pravu na pšovlašteni prijevoz u linijskom pomorskom prometu. – Molim ministra da donošenjem pravilnika predvidi mjesečne karte i povlaštene karte za djelatnike koji žive na kopnu, a rade na otoku. Pitamo se, pogoduje li ovakva situacija razvoju gospodarstva na otocima, znači li to da ako nema određenog kadra na otoku da ne treba subvencionirati gospodarstvenike za radnu snagu koja dolazi s kopna, pitao se Barić.

Primjer desetak radnika s kopna, kojima je mjesečna karta poskupjela na 1400 kuna, iznijela je Marina Depolo, direktorica Mardešića iz Sali.

– Dok je Jadrolinija vozila tom relacijom karta je bila 360 kuna po radniku, što je bilo donekle podnošljivo, ali ovo sada nas onemogućuje da zapošljavamo ljude s kopna. Sada čekamo reakciju mjreodavnih iz Ministarstva, zbog toga što oni navodno uopće po ugovoru o kocesioniranju nisu predvidjeli mogućnost izdavanje te mjesečne karte, kazala je Depolo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...