Dug je put od inovacije do polica velikih lanaca

Više od 300 inovatora, poduzetnika i proizvođača u području poljoprivrede i prehrambene industrije predstavit će 230 inovacija na ovogodišnjem šestom Međunarodnom sajmu inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji Agro Arca, koji će se održati u Osnovnoj školi u Biogradu na Moru od 30. kolovoza do 1. rujna.

Izlagači će dobiti priliku predstaviti potencijalnim investitorima nove ideje, razmijeniti svoja iskustva s inovatorima i proizvođačima iz Švedske, Irana, Rusije, Poljske, Slovenije, Mađarske, BiH i Srbije, kako je rečeno na mkonferenciji za novinare održanoj u gradskoj vijećnici Grada Biograda. Ovo je prvi puta da se organizira izvan Slatine. Organizator sajma je Udruga inovatora Hrvatske uz podršku Grada Biograda i TZ Biograd na Moru.

– Na prošlogodišnjoj Agro Acri predstavljeno je 215 inovacija, tako da ove godine imamo porast. Naš cilj je otvoriti put primjeni postignuća inovatora koji prezentiraju svoje proizvode i omogućiti inovatorima, malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i ostalim proizvođačima da se povežu s akademskom zajednicom, potencijalnim investitorima i potrošačima. Naša iskustva govore da 30 posto od svih izloženih inovacija se tržišno komercijaliziraju, završe na policama velikih trgovačkih lanaca i Hrvatskoj i Europi. Nakon ulaska u EU naši inovatori postali su puno konkurentniji, kaže glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević.

Pozitivna iskustva domaćih inovatora nakon ulaska Hrvatske u EU prenosi i poznati biogradski inovator Rade Nekić, koji kaže da će na europskom tržištu u najviše dva mjeseca prodati istu količinu robe koju proda u Biogradu tijekom cijele godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...