Gotovo je s dopunskim osiguranjem kod HZZO-a!

Prije 11 godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje počeo je s pružanjem usluga za dopunsko zdravstveno osiguranje, no uskoro će morati prestati s ugovaranjem takvih polica i prepustiti taj posao drugim osiguravateljima. Naime, kako je objavio Glas Istre, nakon što smo ušli u Europsku uniju, Europska komisija uputila je nalog HZZO-u da mora odustati od polica dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Varga: Imamo više opcija

HZZO godišnje prihoduje od polica dopunskog zdravstvenog 1,86 milijardi kuna, taj novac slijeva se u državnu blagajnu, a hoće li HZZO pronaći neki drugi način da tako nastavi i dalje još nije poznato.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga je prethodnih dana u javnosti izjavio kako u toj instituciji već neko vrijeme razmatraju više opcija koje će predstaviti Vladi. Otkrio je da su na stolu svi modeli, od zadržavanja sadašnjeg koncepta, preko osnivanja novog društva do potpunog odustajanja od ugovaranja dopunskih polica. Vlada će odlučiti koji model ostaje, a HZZO će se skrbiti da sve bude zakonito.

Koju će cijenu dati stranci?

U Hrvatskoj 2,33 milijuna građana posjeduju policu dopunskog zdravstvenog, najviše njih upravo policu HZZO-a, a 894 tisuće građana tu policu dobiva na teret državnog proračuna.

Čak 17 stranih osiguravatelja i 12 društava za posredovanje u osiguranju najavilo je Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih tržišta dolazak u Hrvatsku i nuđenje usluga koje nudi HZZO domaćim osiguranicima. Pitanje je samo po kojoj cijeni i što će biti s onima koji dopunsko imaju na teret države.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...