Gradska WiFi veza puca zbog velikog broja korisnika

Tijekom posljednjih mjesec dana brojni građani žalili su se kako ne mogu pristupiti bežičnoj mreži Grada Zadra koja ima svoje pristupne točke na nekoliko pozicija zadarskog Poluotoka.

Po zadnjim informacijama iz gradske uprave kvar je otklonjen, no koliko dugo će mreža biti aktivna nije sigurno, zbog povećanog prometa tijekom ljetnih mjeseci. Poteškoće sa spajanjem otklonila je njihova informatička služba u suradnji s Metronetom, odgovorila je voditeljica Odsjeka za protokol i promidžbu Grada Zadra Mirjana Sačić, napominjući kako to ne znači da uslijed velikog broja korisnika neće doći do „pucanja” veze.

– Grad Zadar će zbog toga već tijekom listopada, kada istječe rok dosadašnjem, putem javne nabave nabaviti novi link znatno većeg kapaciteta i brzine, najavila je Sačić.

Trenutačno je moguće spojiti se na bežičnu mrežu, no s poteškoćama. Grad Zadar je s razvojem bežične mreže (WiFi) započeo 2012. godine. Njena primarna uloga bila je omogućiti građanima i posjetiteljima Zadra besplatan pristup internetu na posebno atraktivnim gradskim lokacijama gdje se okuplja veliki broj građana i turista, poput trgova i šetnica. Shodno tome, mreža se prvo počela razvijati na centralnom području stare gradske jezgre, točnije na Narodnom trgu, te se postupno širila i na ostale dijelove grada sukladno potrebama i financijskim sredstvima. Danas je slobodan internet omogućen na Narodnom trgu, Kalelargi, Forumu, Pozdravu Suncu i Trgu pet bunara.

S početnih 2.600 metara četvornih besplatna bežična mreža danas obuhvaća 72.600 metara četvornih te po specifikacijama može primiti priključivanje 3.600 korisnika. Za ovoljetnu sezonu to je izgleda ipak bilo nedovoljno, zbog čega je naposlijetku došlo i do njezina “pucanja”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...