Ivo Šikić i Nada Kaurn pobjednici Festivala soli

Ovog četvrtka u Solani Nin održan 2. festival soli, manifestacija osmišljena u svrhu promocije najkvalitetnije vrste soli – cvijeta soli. Festival je bio podijeljen na nekoliko događanja: dva natjecanja, u brzini »berbe« soli i pripremanju roštilja s cvijetom soli te na nutricionističku radionicu u čijem je fokusu naravno bila sol. Radionicu je vodila specijalistica za kliničku dijetetiku i nutricionistica Tena Niseteo, dok su u stručnom žiriju za ocjenu najboljeg roštilja bili direktor solane Nin Damir Oštrić, direktorica Turističke zajednice Nina Marija Dejanović te poznati hrvatski kuhar Mate Janković. Zabavni program, koji je vodila Ana Marušić, uključivao je nastup klape Aenona.

U pripremi roštilja natjecali su se Ivo Šikić, Nada Kaurn, Oliver Alaburić, Marijana, Babić, Savo Vujičić, Ivo Juranov, Anđelo Pijaca i Andrija Skočić, dok su sol »brali«: Sandra Župan, Ana Baričević, Alida Lokas te već nabrojani Ivo Šikić, Nada Kaurn i Savo Vujičić.

Najbrži berač soli bio je Ivo Šikić s Murtera, koji je pobijedio u doduše nejednakoj konkurenciji s obzirom na to da se natjecao s ipak manje snažnim ženskim natjecateljicama. No kako je sakupljanje soli zapravo bio tek simboličan podsjetnik na trud »pravih« berača, njegovo, kako uostalom i branje soli ostalih natjecateljica i natjecatelja bio je samo još jedan dobar povod za druženje, smijeh i dakako promociju soli.

Kako je priprema roštilja daleko od banalnog, veliko umijeće i nauka koje se očituje u raznim marinadama i kombinacijama okusa, uz nezaobilazan dodatak cvijeta soli, pobjednica Nada Kaurn nije imala lak zadatak zadiviti stručni žiri. Koliko je u tome uspjela svjedoči i vrijedna nagrada – poklon-bon na potrošnju u iznosu od tisuću kuna za umijeće roštiljanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...