Izvanredno stanje u Egiptu – 149 mrtvih

U policijskim i vojnim akcijama protiv pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija u Egiptu je u srijedu poginulo 149 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Policija je objavila da potpuno nadzire Trg Raba te da je privela visoke dužnosnike Muslimanskog bratstva, javljaju agencije te izvještavaju da je broj žrtava veći od službenih.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je u sukobima diljem Egipta ubijeno 149, a ozlijeđene su 1403 osobe.

Trg Raba al-Adavija, veći od dvaju trgova u Kairu na kojima su pristaše svrgnutog predsjednika islamista Mohameda Mursija prosvjedovale, sada je “potpuno pod nadzorom vlasti”, ustvrdio je pak visoki dužnosnik sigurnosnih službi za agenciju AFP.

Visoki dužnosnik egipatskih sigurnosnih snaga rekao je za Reuters da je policija privela čelnike Muslimanskog bratstva te islamističkog propovjednika nakon što je rastjerala prosvjedne kampove u Kairu.

Egipatska vlada proglasila je izvanredno stanje u trajanju od mjesec dana dok je egipatski potpredsjednik Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, podnio je ostavku privremenom predsjedniku nakon krvave intervencije vojnih snaga protiv pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija na dva trga u glavnome gradu Kairu.

Teško mi je i dalje snositi odgovornost za odluke s kojima se ne slažem i od čijih posljedica strahujem, napisao je u pismu predsjedniku Adliju Mansuru. ElBaradei izražava žaljenje zbog žrtava jer “vjeruje da su se one mogle izbjeći” te ističe da će “nažalost, koristi iz onoga što se danas dogodilo izvući ljudi koji pozivaju na nasilje i teror, a to su ekstremističke skupine”.

Bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), vodeća oporbena ličnost iz laičkih krugova, imenovan je početkom srpnja na dužnost potpredsjednika Egipta i bio je zadužen za međunarodne poslove.

Najnoviji sukobi izbili su u srijedu rano jutro kada je policija buldožerima i oklopnim vozilima počela uklanjati dva prosvjedna kampa s Mursijevim pristašama, među kojima je bilo žena i djece.

Novinar francuske novinske agencije AFP izbrojio je 124 tijela, od kojih su brojna izrešetana mecima, u improviziranoj mrtvačnici u jednom od promursijevih kampova u kairskoj četvrti Raba al-Adavija. Među ubijenima je i Mick Deane, dugogodišnji snimatelj Sky Newsa.

Istodobno, Reuters javlja da su se nemiri proširili izvan egipatske prijestolnice, u gradove Minja i Asjut u delti Nila te Aleksandriju na sjeveroistočnoj obali Egipta. Devet osoba poginulo je u provinciji Fajum južno od Kaira, a pet je smrtno stradalo u Suezu.

Mursijeva stranka Muslimansko bratstvo tvrdi da je u sukobima više od 2200 mrtvih i više od 10.000 ozlijeđenih.

Iz svijeta stižu osude krvoprolića. Turski premijer Tayyip Erdogan pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a i Arapsku ligu da poduzmu hitne mjere za zaustavljanje “masakra”, a Iran je osudio nasilje upozorivši na mogućnost izbijanja građanskog rata u Egiptu.

Reagirala je i Europska unija. Glasnogovornik europske povjerenice za vanjske i sigurnosne poslove Catherine Ashton rekao je kako su izvješća o ubijanju prosvjednika u Egiptu “iznimno zabrinjavajuća” i pozvao egipatske vlasti na sudržanost dok je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio uporabu sile nad prosvjednicima.

Predsjednik Mursi svrgnut je vojnim pučem 3. lipnja. U sukobima koji od tada traju poginulo je više od 300 ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...