Japanski veleposlanik Biograđanima zahvalio na hrvatskom

Biograd na Moru četvrtu godinu zaredom obilježava godišnjicu eksplozije prve atomske bombe koju je 6. kolovoza 1945. na Hirošimu u Japanu ispustio američki bombarder Enola Gay, pretvorivši ga u nuklearni pakao u kojem je poginulo 140 tisuća ljudi.

Samo tri dana kasnije bačena je još jedna bomba, ovoga puta na Nagasaki, odnijevši 70-ak tisuće života. Tim napadima ubrzana je kapitulacija Japana i završetak Drugoga svjetskog rata, 15. kolovoza 1945.

Biograd među rijetkim gradovima izvan Japana obilježava tu tužnu obljetnicu.

Pored gradonačelnika Ivana Kneza i zamjenika Marijana Stopfera sa suradnicima manifestaciji s porukom za svjetski poredak bez atomskog naoružanja nazočio je japanski veleposlanik u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Masuru Tsuji, karlovački župan Ivan Vučić, pukovnik Miodrag Demo iz zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje, šef kabineta Milana Bandića Stipe Zeba, zamjenici gradonačelnice Koprivnice Vesne Želježnjak Dražen Pros i Melita Samoborec te drugi predstavnici hrvatskih gradova u asocijaciji Gradonačelnici za mir.

Nakon pjesama u izvođenju mješovite klape Blandona iz Biograda, oni su u kameni bazen pun vode i latica cvijeća ispred spomenika ždralu zajednički spustili svijetleće lampione kako bi donijeli mir cijelom svijetu. Asocijacija je to na tisuće lampiona koju žitelji Hirošime istog dana spuštaju u rijeku Ota.

Njegova ekscelencija Tsui izrazio je zadovoljstvo obilježavanjem obljetnice prve atomske bombe u povijesti bačene na Hirošimu u ovom gradu u srcu Jadrana.

– Jedini način da budemo sigurni da se nuklearno oružje nikada više ne će upotrijebiti jest da ga posve eliminiramo. Moramo raditi sve što je u našoj moći da bismo iskorijenili ovo najveće svjetsko zlo i gradili svijet mira, kaže Njegova Ekscelencija Tsui.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...