Kako su slovenski trgovci smrću prevarili Zadrane za 600.000 dolara?

Slovenski novinari istraživači Blaž Zgaga i Matej Šurc godine su proveli kako bi proniknuli u trgovinu oružjem između Slovenije i Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Nakon što su pregledali stotine dokumenata, bankovnih izvadaka, preslušali sate vrpci tajnih službi, kao i iskaze koje su pred policijom davali slovenski političari, odlučili su se na objavu trilogije ‘U ime države’ u kojoj kirurški precizno povezuju ratove u Hrvatskoj i BiH s trgovinom oružjem koja je tada cvjetala u Sloveniji. U knjigama se spominju Split i Zadar, autori navode da su slovenski trgovci hrvatskim braniteljima naplaćivali znatno veće cijene za puške od onih koji su bile na tržištu, piše Slobodna Dalmacija.

Bogatili su se, kažu autori, na krvi i ubijenima tijekom ratova na području bivše SFRJ. Novac je završavao u privatnim džepovima, a zahvaljujući ratu u Hrvatskoj neki Slovenci su, tvrde autori, postali utjecajni i iznimno bogati biznismeni, iako su prije rata bili obični građani. Na tržište su već izašle prve dvije knjige, ‘Prodaja’ i ‘Preprodaja’, a prije nekoliko dana predstavljen je i posljednji dio trilogije – ‘Prikrivanje’. Kako ste došli na ideju da napišete trilogiju ‘U ime države’, pitala je Slobodna Dalmacija autora Zgagu.

‘Često su se u aferama pojavljivali pojedinci i biznismeni, koji su prije 90-ih bili samo obični policajci i oficiri, a poslije trgovine oružjem postali su najbogatiji ljudi u državi. Kad smo Matej i ja dobili službene dokumente u 2009. godini, počeli su nam se otvarati potpuno nepoznati teritoriji i sasvim nepoznate priče u kojima su među glavnim akterima i kupci oružja iz Hrvatske. Cijela trilogija posvećena je svim žrtvama ratova na području nekadašnje Jugoslavije. Život je izgubilo ukupno više od 130.000 ljudi. Ali najgore je to što su elite, koje su se stvorile u ratu i švercom oružja, svojim nekompetentnim i korumpiranim vladanjem od nekad najrazvijene i najbogatije socijalističke zemlje stvorile nekoliko džepnih državica, koje sliče na kolonije i u kojima vladaju korupcija, organizirani kriminal i strašna nezaposlenost. Ukrali su budućnost mnogim generacijama’, kazao je slovenski novinar za Slobodnu Dalmaciju, koji se u knjizi posebno ‘okomio’ na nekadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janšu.

Janša kontrolirao pošiljke

‘U knjizi je objavljeno mnogo službenih dokumenata, koje je potpisao tadašnji ministar obrane Janša. Imamo i magnetograme saslušanja Janše od strane kriminalista, koji su istraživali šverc oružja. Tu je i mnogo izjava najvećih posrednika koji navode da je Janša u Kočevskoj Reci osobno provjeravao kontejnere s oružjem za Hrvatsku vojsku. Janša je, podsjećamo, nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog mita u aferi Patria. Objavljujemo i izvatke prisluškivanja tajnih službi, te bankovne račune jednog od najvećih trgovaca oružjem u regiji’, ističe Zgaga, dok Janša, kao i niz drugih koje se proziva u knjizi, tvrde da oni nemaju ništa s trgovanjem oružjem.

No, autori knjiga su neumoljivi i tvrde da su trgovci oružjem preko ruku ‘okrenuli’ desetke milijuna dolara. Zašto se država nije obračunala s novom ‘elitom’, pitali smo Zgagu?

Predsjednik prve istražne slovenske komisije Zoran Madon dobio je prijetnju da će njegovu 20-mjesečnu kćerku politi kiselinom. Nakon toga nije više sazvao ni jednu sjednicu komisije, čime je istraga bila zaustavljena. Predsjedniku druge komisije Rudolfu Mogetu ispustili su ulje u kočnicama u autu koji je bio parkiran u parlamentarnoj garaži…

Danas je nastupila zastara, kaže Zgaga, koji se nada da će hrvatsko tužiteljstvo pročitati knjige jer u našoj zemlji još postoji šansa da se procesuira trgovce temeljem zakona o nezastarijevanju ratnog profiterstva.

Slovenski trgovci smrću prodavali su oružje po lihvarskim cijenama, čak i pet puta višima od proizvodnih i tržišnih cijena. Na primjer, kalašnjikove za jedinice HOS-a prodavali su čak po 1200 maraka. Mnogo cijena dokumentirano je u obračunima i drugim ispisima iz bankovnih računa. Kupce, koji su branili Zadar i Split, jako su prevarili.

Zadrane su prevarili za 600.000 dolara i nisu im dostavili ni oružje, ni vratili novac. A braniteljima Splita su isto tako veoma skupo zaračunali prodano oružje. U trećoj, posljednjoj knjigi trilogije objavljujemo dokumente prema kojima vođa slovenske vojne obavještajne službe jednom časniku iz Splita, koji je dobavljao oružje za obranu grada, zaračunava protuavionske rakete ‘strijela’ čak po 25.000 maraka, a jednom je tražio i čak po 50.000 maraka za komad. Hrvatski časnici često su dolazili u Sloveniju s kuferima u kojima su bili milijuni maraka u gotovini. Osim toga, oružje se platilo i Ininom naftom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...