Kladioničari sljedeći tjedan o Linićevim izmjenama

Udruga sportskih kladionica trebala bi na sastanku koji će se održati tijekom idućeg tjedna raspraviti o najavljenim izmjenama Zakona o igrama na sreću i zauzeti stav o promjenama koje bi im mogli utjecati na smanjenje prihoda.Jedna od promjena, kako piše Novi list, tiče se zabrane kladionicama da primaju uplate klađenja na lutrijske igre iz cijeloga svijeta i koje su prilično popularne među kladiteljima.

Prema Pravilniku o priređivanju lutrijskih igara, pravo na priređivanje lutrijskih igara na području Hrvatske ima samo država, koja je to pravo prenijela na Hrvatsku lutriju. Upravo na tome se temelji zabrana privatnim kladionicama da organiziraju klađenja na loto igre. Sve rašireniji terminali za klađenje u ugostiteljskim objektima također će se zabraniti, kako bi se od klađenja zaštitile ranjive skupine i maloljetnici. Predlagatelji Zakona smatraju da će na ovaj način osigurati odvijanje igara na sreću na odgovoran način. Ministarstvo financija će se i u ovom sektoru pozabaviti sivom zonom pa će regulirati umrežavanje svih automata za klađenje s centralnim serverom ministarstva. Iz hrvatskih kladionica nisu željeli komentirati promjene koje ih očekuju, moleći za strpljenje dok Udruga ne usuglasi stavove svojih članova.

Postojeće koncesije na priređivanje igara na sreću u Hrvatskoj ima 27 trgovačkih društava. Kladionice u Hrvatskoj kojima uz Hrvatsku lutriju upravlja sedam privatnih tvrtki, prošle su godine u državni proračun uplatile oko 290 milijuna kuna, dok su im prihodi narasli na 5,4 milijardi kuna. Najveća među njima je kladionica Super sport koja je u 2012. godini ostvarila 335,7 milijuna kuna prihoda, što je 14 posto manje nego godinu ranije. Prihod Prve sportska kladionica, kao druge na tržištu, pao je 18 posto te je iznosio 114,9 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...