Koliko smo informatički pismeni?

52 posto žitelja Zadarske županije koristi se elektroničkom poštom, a 56 % Internetom, pokazuju podaci popisa stanovništva koje je 2011. proveo državni Zavod za statistiku.

Po informatičkoj pismenosti Zadarska se županija tako uglavnom uklapa u državni prosjek.

Kao što se moglo i očekivati informatički najpismenije su mlađe generacije. Tako se primjerice Internetom služi čak 97 % tinejdžera između 15 i 19 godina, i to nešto više tinejdžerice od tinejdžera, a samo nešto malo manje njih elektroničkom poštom – 96 posto. Da korištenje računala, odnosno Interneta nije monopol samo mlađih generacija pokazuje i što se Internetom sad već služi gotovo 14 posto osoba starijih od 65. godine. Zanimljivo je kako se na toj strani dobnog raspona Internetom daleko više služe muškarci od žena, kod osoba iznad 70 godina čak i do tri puta više.

Da raste želja osoba treće životne dobi da se nauče koristiti računalom itekako znaju u zadarskoj Gradskoj knjižnici gdje u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja Perpetuum koji se provodi od 2004.godine, svake godine raste broj starijih, zainteresiranih za rad na računalu. Ante Kolanović iz Gradske knjižnice kaže kako je zanimanje za taj program zaista velik te kako se ljudi neprestano javljaju tako da postoji i lista čekanja.

A što je jedan od razloga zašto se prijavljuju na taj, inače besplatan tečaj Kolanović objašnjava:

– Obično žele jer se njihovi unuci i djeca koriste računalom pa na taj način oni mogu s njima komunicirati ako ne žive u istom gradu, jednostavno da im budu bliži.

Često na tečaj zna doći i bračni par, ističe Ante Kolanović, kako bi zajedno naučili raditi na računalu.

Na kraju još malo statistike. Što se tiče gradova i općina u županiji najviše se Internetom koriste Zadrani, njih 66 %, čime se Zadar smješta među Informatički pismenija mjesta u Hrvatskoj, dok se najmanje Internetom služe mještani Lišana Ostrovičkih tek svaki treći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...