Komunalni doprinosi u padu, kolaps poreza na nekretnine

Ključni ekonomski parametri pokazuju da ni nakon pet godina globalne gospodarske krize, ona u Zadru nije dosegnula dno niti se trenutno vidi svjetlo na kraju tunela. Novi gradonačelnik Božidar Kalmeta je već najavio siguran rebalans gradskog proračuna, ali zasad nema ni govora o projektima i investicijama koje bi trebale lošu financijsku situaciju mrdnuti prema pozitivi.

Posljednje analize punjenja gradskog proračuna obavljene su prije nekoliko dana i one pokazuju da se planirani komunalni doprinos od 35 milijuna kuna nalazi pred velikim podbačajem. Unatoč dosadašnjem prihodu od legalizacije bespravnih objekata od 4,8 milijuna kuna, redovno prikupljeni komunalni doprinos se 19. kolovoza zaustavio na samo 3,4 milijuna što je 8,2 milijuna ukupno.

– To je zaista najveći problem u punjenju proračuna, priznaje i pročelnica za gradske financije Grozdana Perić.

Ali, nije jedini: unatoč optimističnom planiranju, ni porez na prodaju nekretnina ne daje očekivane rezultate jer je od planiranih 18,7 milijuna ostvareno 8,7 milijuna, pa je vidljivo da ni to tržište ne pokazuje znakove oporavka unatoč tome što je u gradsku blagajnu ušlo 600.000 kuna više nego u istom razdoblju prošle godine.

Gradski su oci očito bili optimistični kada su nakon lanjske realizacije od samo 12,4 milijuna kuna ove godine letvicu poreza na prodaju nekretnina podigli na visokih 18,7 milijuna, pa su do 19. kolovoza ostvarili samo 46,5 posto plana.

Ako se na sve to pridodaju podaci o porezu na dohodak realiziranom sa 61,3 posto, te čak 1100 zadarskih tvrtki od kojih Grad ovrhama potražuje 5,6 milijuna kuna na račun poreza na tvrtku, što je iznos ravan cijelom jednogodišnjem prihodu od tog davanja, gospodarska slika Zadra i javnih financija ulazi u krajnje sivu zonu.

Pročelnica Grozdana Perić ipak konstatira da je punjenje gradskog proračuna “u granicama očekivanog”, optimistično navodi da se komunalna naknada dobro naplaćuje, ali najavljuje i nove ovrhe koje bi prema dužnicima uskoro mogle poletjeti iz gradske uprave, te očekivani prihod od dosada neobrađenih zahtjeva za legalizaciju bespravnih kuća. No, to sigurno neće donijeti vidan oporavak gradske blagajne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...