Linić će “udariti” po Crkvi i udrugama

Ministarstvo financija objavilo je glavne smjernice koje će ugraditi u novi propis naziva – Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija, javlja 24sata.

Međutim, iza suhoparnog naziva se krije prava mala revolucija naspram dosadašnjeg netransprentnog poslovanja takvih organizacija. Svi oni, uključujući i Crkvu kao definitivno najmoćniju od svih, morat će već sljedeće godine dostaviti izvješće o primicima i potrošnji ministarstvu Slavka Linića, a ministarstvo će ih javno objaviti.

Svi oni će morati i popisati svoju svoju imovinu te napraviti i plan poslovanja, a sve će kontrolirati inspektori Ministarstva financija. Za razliku od dosadašnje uredbe, koja nije imala sankcije, Linić ih najavljuje, ali ih još nije objavio.

Klasična i najučinkovitija sankcija za one koji primaju pomoći iz proračuna je da ih ne mogu dobiti niti sudjelovati ni u kakvim projektima koji se financiraju javnim novcem. Za one koji se ne financiraju iz proračuna, ti će vjerojatno dobiti novčane kazne. Novi će zakon će obuhvatiti i nezavisne zastupnike, koji su dosad također bili u sivoj zoni, pišu među ostalim 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...