Medijska sloboda ili prodavanje magle

Prvi svoj portal, Vijesti Dana, o kojem je tada pisao i Večernji list kao o vrlo ambicioznom projektu, pokrenuo sam daleke 2003. godine. Naravno, furao sam se baš kao svaki klinac koji se počeo baviti novinarstvom, na bunt i slobodu, na prkos i istinu. Nismo li svi, baš zbog tih svetih ideala, prava na informaciju i informiranje javnosti, zbog težnje za istinom i zbog vlastite spremnosti i nepokolebljivosti i postali novinari? Naravno da jesmo, no, baš kao što je to negdje prosjek kod mladih teologa koji nespremni ulaze u crkvene vode – više od 70% njih putem odustane, izgubi se ili se oda alkoholu. Ne, dakako, oni to ne rade. Alkoholizam, barem prema kuloarskim pričama, ostaje nama novinarima. I kurvanje, naravno, ali… to je neka druga priča.

Kroz koji dan će, znam, slavim to kao drugi rođendan, proći za mene osobno, ali i za sve oko mene, vrlo značajna godina dana. Vrlo značajnih 365 dana – slobode, mira i sna. I to sna kakvim spava tek rođena beba – mirnog, sigurnog i bez grižnje savjesti. Onima koji me poznaju jasno će biti već na prvu o čemu pričam, većini kolega iz novinarske branše također, a svim ostalima – naslutit ćete, vjerujte.

Kada sam jučer dobio informaciju kako je jedan poznati, da ne kažem kontroverzni (to pripada pak, jednom drugom njegovom pajdašu), zadarski poduzetnik sudjelovao u okršaju, pritom navodeći da se isti dogodio u njegovom hotelu, provjerio sam je s nadležnom PU i nazvao sam spomenutog poduzetnika koji mi je, dakako, sve demantirao. No, ne baš uvjerljivo. Kako eto, imam sreću pa sam vlasnik medija koji je najprenošeniji na nacionalnoj razini kada su događanja u Zadru i okolici u pitanju, tako je to sve češće postao i slučaj na lokalnoj razini. Lijepo je biti servis drugima, stvarati i plasirati informacije koje će kolege kasnije, svaki na svoj način, napisati, ispričati, prenijeti… Zanemarit ću sad i činjenicu kako je izostala osnovna kolegijalnost navođenja izvora, no dobro, neću cjepidlačiti.

Fascinantna je, naime, činjenica kako je tema, odnosno incident, više nego zanimljiv. Naravno, uzevši u obzir vlasništva i partnerstva već spomenutog poduzetnika, te broj Zadranka i Zadrana koji su na njegovoj platnoj listi. Složit ćete se, vjerujem, sa mnom. Dakle, prva premisa, ona o interesu javnosti, potvrđena je. Druga pak, koja bi trebala govoriti kojoj javnosti je ista namijenjena, malo je zakazala. Ako trebate dokaz za to – Google je prava stvar. On barem ne laže. Njemu je barem teško sakriti sadržaj koji je postojao barem 10-tak minuta.

Zadar je, eto, grad u kojem je od nekih 20-tak medija, u jednom vlasništvu njih više od polovice. Druga polovica nekako se teško šlepa, podležući utjecaju ove prve skupine, dok u onoj trećoj skupini, neovisnoj o prvoj i drugoj garnituri, nalazi se svega mala šačica medija. Od kojih je pritom, jedan registriran kao nakladnik medija.

Dakle, stvari nisu baš nešto posebno vesele. A ni šarene, dodat ću. Zašto, pitate se? Kod nas na Anteni volimo statistiku. Volimo je jer pokazuje iznimno veliki rast broja čitatelja, povjerenja građana ali i pozitivnih komentara i odziva ciljane publike u posljednjih 7-8 mjeseci. I to bez iznimke. Isto tako, spomenuta statistika već četiri mjeseca svrstava nas na sam vrh po čitanosti, ali i još nečemu. Nečemu na što sam, kao vlasnik i glavni urednik, iznimno ponosan – objektivnošću i ustrajnošću.

Oni koji prate naše medije, znaju već o čemu je riječ. Nisu to pamfleti, pretenciozna pumpanja ego tripom i sličnim umotvorinama kakvi su više nego prisutni na nekim medijima, portalima konkretno – ne, to je čista surova stvarnost. Ljude zanima što se događa, ljudi žele znati. Ali, ljude zapravo boli ona stvar za kojekakva izdrkavanja (znao sam da negdje moram biti vulgaran) nad nekim ribarima, inspektorima, članovima gradskih vijeća, bivšim policajcima, šizofrenim babama… da ih ne nabrajam dalje. Dakle?

Nije ovo nekakvo bacanje rukavice, nekakvo podbadanje ili nešto slično. Ne, ovo je samo potvrda da smo i dalje tu, da nismo odustali kao neki nakon svega 15-tak dana postojanja… Ovo je samo nastavak citata moje prve kolumne: “Informacija, činjenica, bez “priča se”, bez kuloara, bez tračeva, bez nagađanja i zaključivanja – to je ono što će nuditi naš portal i radio. Tvrde činjenice, nekada bolne i mučne, ali činjenice. Istina u svakom njenom obliku”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...