Milanović: “Mogu me gađati pomidorom ili jajetom, to je politička kultura”

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u Nultoj točki HTV-a nakon godišnjeg odmora odgovorio je na vruća politička pitanja. Dotaknuo se seljačkih prosvjeda, Pelješkog mosta, europskog uhidbenog naloga, ali i svoga govora u Kninu.

Prvi dan rada Vlade nakon godišnjih odmora premijer je dočekao fizički odmoren, no ne i mentalno. ‘Ne možete se na ovom poslu odmoriti, to što ste fizički odvojeni ne znači da možete biti odsutni duhom… Problemi su svakodnevni’, rekao je Milanović.

‘To su poljoprivredni proizvođači, ne seljaci’

Povratkom na Markov trg dočekali su ga zahtjevi onih koje kolokvijalno nazivamo seljacima, što se njemu ne sviđa. To su poljoprivredni proizvođači, dodaje. Kaže kako se oni moraju pokoravati zakonima tržišta koji su u tom sektoru hiroviti. U svog ministra Tihomira Jakovinu ima puno povjerenje. To što su ga prosvjednici okrivili da je poticaje većima isplatio u potpunosti su, kaže, teške optužbe za koje trebaju dokazi.

‘Prošle godine nije bilo prosvjeda jer je bila suša i pšenica je stajala 1,5 kuna. Prošle godine su zaradili, a sad će se jedva pokriti, ali to je posao. Zločesto je reći da paradiraju u skupim traktorima. I ubuduće će potpore biti izdašne, ali ne mogu i neće uvijek svi biti uspješni’, dodao je. Poručio im je da će oni koji ulažu i uče više biti i uspješniji.

Osvrnuo se i na današnji raskid pregovora sindikata u zdravstvu i resornog ministra Rajka Ostojića. ‘Cijenim rad ljudi u tom sektoru. Ne gledam na njih kao da troše novac iz privatnog sektora. Sada plaćamo cijenu zato što se nismo mijenjali kada je bilo vrijeme. Jedina zemlja koja se mijenjala na vrijeme je bila Njemačka koju su tada kritizirali.

 

EU nam za velike projekte nije ništa dao, mogao bi za Pelješki most

Iako kaže da nije pročitao današnju izjavu ministra prometa BiH o Pelješkom mostu, premijer je rekao kako je riječ o iznimno važnom projektu premda je ranije zagovarao koridor preko Neuma.
Smatra da bi most trebao 50 posto biti sufinanciran od EU jer do sada za velike infrastrukturne projekte od Unije nismo dobili ništa. ‘Ovo je jedini projekt koji bismo očekivali od EU-a. A on bi spajao teritorij EU-a i EU. Ne govorimo o velikoj stvari financijski za EU. Na tome ću inzistirati’, smatra Milanović.

Dotaknuo se i HDZ-ove Vlade koja je krenula u gradnju bez sredstava, zbog čega su, kaže, mnoge tvrtke propale. ‘To je ružno i neodgovorno i to je kazneno djelo’, dodao je.

‘Neka mi bace pomidor u glavu’

Milanović je ponovno izrazio negodovanje privođenjem u Kninu zbog zviždanja i dobacivanja tijekom njegovog govora za Dan domovinske zahvalnosti. ‘Bio sam iznenađen kada su ga priveli, do određene granice je to posao policije, no ne možemo reći nas se to ne tiče. U konkretnom slučaju, u provođenju zakona naše nije da se uplićemo i – što je policija napravila? Nastavila raditi po svome’, kaže Milanović.

Smatra da je ljudsko pravo i pravo slobode govora na javnom mjestu negodovati ako nema poziva na nasilje. ‘To dira ljudske slobode, čak i ako baci pomidor, ako me pogodi – pogodi, ili jaje, stvar je političke kulture. Kod nas nije kao u Italiji, tamo je pomidor dopušten’, kaže. ‘Ako treba novi zakon, mi ćemo ga napisati, a policija će ga provoditi’, zaključio je tu temu.

Na red je došlo i pitanje o europskom uhidbenom nalogu. No napominje da ‘ni povlačenje Lex Perkovića ni promjena Ustava ne bi omogućili izručenje odgovornih za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića’.

‘Na hrvatsku je sramotu da se Perkoviću sudi u Bavarskoj’

‘Ja nemam empatije, ali zašto u Hrvatskoj nisu pokrenute radnje da se prekine tijek zastare?! To se pitanje moglo lako postavite gospodi koja su sada najglasnija. Zašto čelnik POA-e u to vrijeme i državni odvjetnik zašto nisu pokrenuli procesne radnje? Da se to učinilo, zastare za to kazneno djelo ne bi bilo. Ovako je na hrvatsku sramotu da se o tome sudi u Bavarskoj. Ja bih volio da se u Hrvatskoj pokrene istraga o tome’, kazao je premijer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...