Na Velikom Rujnu podići će se kip Gospe Lurdske

Ministarstvo zaštite prirode i okoliša dalo je suglasnost za podizanje kipa Gospe Lurdske na Velikom Rujnu. Tu su suglasnost s oduševljenjem primili u Inicijativnom odboru za podizanje kipa koji predvodi Višeslav Dokoza.

– Želja nam je da kip podignemo u dvorištu crkve Velike Gospe na Velikom Rujnu, pa smo poslali zamolbu Župi sv. Jurja u Starigrad-Paklenici i Zadarskoj nadbiskupiji sa željom da nam dopuste postavljanje kipa u dvorištu crkve Velike Gospe na Velikom Rujnu. Ovo je veliki korak za sve nas i sretni smo što smo dobili traženu suglasnost nadležnog ministarstva. San naših predaka i svih nas je da se Veliko Rujno od Hrvatske biskupske konferencije i službeno proglasi nacionalnim marijanskim svetištem te sam uvjeren da će se to i dogoditi nakon gotovo 83 godine, i to u skoroj budućnosti, a sve u slavu naše Nebeske Majke.

– Nakon što smo podigli Križ koji je blagoslovljen na Sv. Joakima i Anu 26. srpnja, ovo je nastavak naših htijenja da se Veliko Rujno i službeno proglasi svetištem. Sretni smo što će svetu misu na blagdan Velike Gospe na Velikom Rujnu predvoditi naš nadbiskup, a ujedno i Predsjednik HBK msgr. dr. Želimir Puljić. I to govori o značenju Velikog Rujna kao duhovnog svetišta i središta za ovaj dio Hrvatske, poglavito područja od svetišta BDM Krasno, po do svetišta BDM u Sinju – rekao je Višeslav Dokoza.

Kako je dodao, još uvijek čekaju odgovor Zadarske nadbiskupije o postavljanju kipa u dvorištu crkve. Zboga toga, a unatoč tomu što je odobrenje Ministarstva stiglo, za ovogodišnji blagdan Velike Gospe kip ipak neće biti postavljen na Velikom Rujnu, ali se Podgorci nadaju da će to uspjeti učiniti do idućega blagdana.

Kip je inače dovršen i nalazi se u Zadru, pod nadzorom donatora i autora Marinka Katuše. Izrađen je u prirodnoj veličini 170 centimetara iznad zemlje i deset centimetara u temeljima. U uvjetima rješenja koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša Višeslavu Dokozi daje se dopuštenje za zahvat postavljanja kipa Gospe Lurdske uz postojeći put pokraj kamenog zida uz crkvu Velike Gospe koja se nalazi na području Velikog Rujna unutar Parka prirode Velebit.

Prije početka izvođenja zahvata potrebno je ishoditi suglasnost Općine Starigrad, nije dopušteno uklanjanje stabala radi osiguravanja bolje vidljivosti kipa, postolje za kip dimenzija 60 puta 60 centimetara i visine 10 centimetara može biti ukopano, nadzemni dio kipa ne smije biti viši od 170 centimetara, a nakon završetka zahvata područje se mora sanirati, stoji u opisu rješenja koje vrijedi godinu dana od primitka.

Idejnim rješenjem predviđeno je podizanje samostojećeg kipa Gospe Lurdske na Velikom Rujnu, na 930 nadmorske visine u Općini Starigrad, minimalnom intervencijom u prostoru radovima koji će biti svedeni na minimum i vezani isključivo na ručni iskop rupe dubine 10 centimetara i predviđene širine u koju će se postaviti kip.

– Kada smo u travnju 2012. godine Katuša i ja bili kod Nadbiskupa, sugerirao nam je da bi bilo najpoželjnije kad bi kip predstavljao Gospu Lurdsku kao zaštitnicu svih nemoćnih i siromašnih. Prihvatili smo tu sugestiju i tako učinili, a sad se nadamo da će Nadbiskupija prihvatiti našu molbu da kip bude smješten u dvorištu crkve. Nakon što podignemo kip, želja nam je da do Velikog Rujna izgradimo i Križni put te tako završimo čitavi projekt uređenja marijanskog svetišta – zaključuje Dokoza.

 

Očekuju 5 tisuća vjernika, a u budućnosti na desetke tisuća

Podizanjem kipa Veliko Rujno dobit će višu duhovnu dimenziju, što se vidi iz godine u godinu konstantnim povećanjem broja hodočasnika. Na Veliku Gospu do probijanja puta na Rujnu bilo ih je dvjestotinjak, a sada očekujemo više od pet tisuća vjernika. U skoroj budućnosti bit će ih i po nekoliko desetaka tisuća. Sve što radimo je u slavu i zavjet Bogu i Blaženoj Djevici Mariji koja se na Rujnu slavi još od 1930. godine – kazao je Višeslav Dokoza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...