Velika Britanija i NATO neće intervenirati, SAD i Francuska ne odustaju

Nakon što je britanski parlament odbacio mogućnost sudjelovanja Velike Britanije u vojnoj intervenciji u Siriji, SAD je objavio da će “djelovati u svom najboljem interesu”. Istovremeno, iz Francuske stižu poruke da će se pridružiti SAD-u u vojnoj intervenciji. Francuski predsjednik Hollande kaže da bi se napad mogao desiti najkasnije do srijede.

Podsjećamo, u britanskom je parlamentu sinoć održano glasanje o Vladinom prijedlogu o pokretanju vojne intervencije u Siriji, kao i o amandmanu koji je na taj prijedlog uložila Laburistička stranka. S 285 glasova protiv i 272 glasa za, parlament je odbacio Vladin prijedlog. Britanski premijer David Cameron nakon glasanja je izjavio da je “očito da britanski parlament ne želi vojnu intervenciju u Siriji” te da će “djelovati u skladu s tom odlukom”.

Amerikance to nije pokolebalo. Državni tajnik John Kerry u izjavi za medije kazao je da su sigurnosne službe prikupile jasne i nedvojbene dokaze koji pokazuju da je Asadov režim koristio kemijsko oružje.

“Pročitajte sami dokaze iz tisuća izvora. Ovo je nediskriminirajući, nezamisliv uŽas kemijskog oružja. To je Asad napravio vlastitom narodu”, kazao je Kerry, najavljujući objavu izvještaja kojeg su sastavile američke sigurnosne službe, a koji navodno sadrži dokaze da je Asadov režim koristio kemijsko oružje.

“Jako je malo vjerojatno da su za napad kemijskim oružjem odgovorni pobunjenici. Uvjereni smo da su naši podaci pouzdani”, kazao je Kerry, te obećao da ova administracija neće ponoviti grešku Busheve administracije, koja je napala Irak zbog nepostojećeg oružja masovnog uništenja.

Kerry je kazao kako ima dokaze da je sirijska vlast u napadu kemijskim oružjem ubila ukupno 1429 osoba, od kojih je 426 bilo mlađe od 18 godina. Tvrdi i da ima dokaze da se Assadov režim za napade pripremao tri dana ranije.

“Znamo da su rakete došle s područja koje kontrolira sirijska vlast i da su pale na područja pod kontrolom opozicije. Ove činjenice znamo pouzdano”, kazao je Kerry te dodao da će se američka vlast konzultirati s Kongresom i javnošću oko poduzimanja sljedećeg koraka.

Obama bi već tijekom vikenda mogao narediti zračne napade na Siriju. UN-ov tim i dalje nije podnio svoj izvještaj o istrazi koja je provedena u Damasku, a koja bi trebala pokazati je li kemijsko oružje doista korišteno i tko ga je koristio.

 

Hollande ne odustaje od napada, njemu ne treba potpora parlamenta

Francuska je danas objavila da će, usprkos tome što je britanski parlament odlučio da ta zemlja ne ide u napad na Siriju, “poduzeti mjere protiv vladajućeg režima zbog očitog kemijskog napada, čak i bez britanskog sudjelovanja u akciji”, javlja RT.

Francuski predsjednik François Hollande izjavio je danas u intervjuu za Le Monde da bi vojni napad na Siriju mogao biti pokrenut do srijede, 4. rujna te dodao da “iznenađujuća odluka britanskog parlamenta neće utjecati na stav vlade u Parizu po tom pitanju”.

U francuskom parlamentu se upravo u srijedu održava izvanredno zasjedanje o Siriji, ali Hollande, za razliku od britanskog kolege, ne mora imati potporu parlamenta za intervenciju u Siriji, tako da bi to mogao izvesti i prije zakazane sjednice, navodi Reuters.

 

SAD ne mari za britanski parlament, nastavlja “u svom najboljem interesu”

“Zemlje koje krše međunarodne norme o kemijskom oružju trebaju odgovarati za svoje postupke”, priopćeno je. Usprkos iznenađujućem rezultatu glasanja u britanskom parlamentu koje je Vladi te zemlje zabranilo u sudjelovanje u napadu na Siriju, američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je će SAD i dalje nastojati okupiti “međunarodnu koaliciju” koja bi zajedničkim snagama trebala “povući poteze u sirijskoj krizi”.

U jučerašnjem je priopćenju iz Bijele kuće objavljeno da će odluke predsjednika Baracka Obame biti “u najboljem interesu SAD-a”. Naglašeno je da predsjednik “vjeruje da su pitanju temeljni američki interesi”. BBC doznaje da je državni tajnik John Kerry komentirao da “vanjske politike drugih zemalja ne smiju kočiti SAD”. SAD je sada prisiljen razmotriti mogućnost jednostranog napada na Siriju. Iako je britanska potpora SAD-u nije nužna, Obamina je administracija u slučaju Sirije izgubila najlojalnijeg saveznika koji je sudjelovao u svakoj većoj američkoj ofenzivi posljednjih godina, piše Guardian.

Demokratski član parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Eliot Engel rekao je kako je nedvojbeno da je kod Damaska 21. kolovoza korišteno kemijsko oružje, i to namjerno, od strane režima sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada. Dodao je da je glavni dokaz komunikacija visokorangiranih sirijskih dužnosnika koji su bili prisluškivani. Navodno je jedan nadzirani dužnosnik sugerirao da su kemijski napadi bili razorniji nego što je bila namjera. Podsjećamo, u napadu u predgrađu Damaska poginulo je najmanje 355 ljudi.

UN-ovi inspektori još uvijek istražuju slučaj. Kako je najavljeno, danas bi trebali biti gotovi s istragom, a u subotu objaviti rezultate.

 

Rasmussen: NATO neće intervenirati u Siriji!

Ako se pokaže da je sirijski režim upotrijebio kemijsko oružje, to traži odgovor međunarodne zajednice, ali izravna intervencija NATO-a je isključena, izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

“Ne vidim ulogu NATO-a u međunarodnoj reakciji prema sirijskom režimu. Kemijski napadi predstavljaju jasno kršenje međunarodnih standarda – zločin koji ne može biti ignoriran. To zahtijeva međunarodni odgovor, kako se ne bi ponovilo. Ne sumnjam da je režim izveo kemijski napad. Kada pogledate tko ima kemijske zalihe i sredstva da ih upotrebi u napadu, morate reći da je to režim”, kazao je Rasmussen.

 

Grupiranje vojnih snaga na istočnom Mediteranu

Sukobljene strane u sirijskoj krizi počele su grupirati vojne snage na istoku Mediterana. S druge strane, CNN javlja kako u Damasku vlada “jeziva tišina” – nema naznaka da se tamošnje vlasti pripremaju na mogući napad zapadnih sila, usprkos suprotnim tvrdnjama predsjednika Bašara al-Asada.

Rusija je u istočni Mediteran poslala dva ratna broda, objavila je agencija Interfax. Ruska je vojska demantirala da su brodovi onamo poslani zbog sirijske krize. Objašnjeno je da se radi o “dugo planiranoj rotaciji brodova u regiji”.

U međuvremenu je Ministarstvo obrane Velike Britanije potvrdilo da je na Cipar poslalo šest vojnih aviona tipa RAF Typhoon. Avioni su poslani na Cipar kako bi “branili britanske baze”, objašnjeno je u priopćenju. “Avioni nisu poslani kako bi sudjelovali u vojnom napadu na Siriju”, piše Ministarstvo te dodaje da se radi o “preventivnoj mjeri”. Podsjećamo, povećan broj američkih ratnih brodova na tom se području nalazi već neko vrijeme.

 

Sirijske izbjeglice traže međunarodnu vojnu intervenciju

Sirijci koji žive u izbjegličkim kampovima u pograničnom turskom gradu Kilis smatraju da treba doći do međunarodne vojne intervencije u Siriji, izvještavaju novinari agencije Anadolija (AA).

Jedan od njih je Ahmet Haci Muhammed koji je reporteru AA kazao da im zapadne zemlje ne pomažu i da bi vojna intervencija bila dobra odluka.

On smatra da bi vojna intervencija doprinijela procesu promjene vlasti u Siriji.

“Sirijski predsjednik Bashar al-Assad neće sam odstupiti sa funkcije. Ali, ako bi došlo do vojne intervencije, onda bi se sirijskim vlastima pokazalo da se cijeli svijet bori protiv njih. Možda se tako uspijemo riješiti ovih problema“, rekao je Muhammed.

Besir Aliytu, također, vjeruje da bi vojna intervencija doprinijela pozitivnijem razvoju situacije.

“Assadova vojska ubila je toliko civila, ne razlikujući žene i djecu i to koristeći kemijsko oružje. Assadu je došao kraj, on mora ići. Mislim da mora doći do vojne intervencije“, kazao je ovaj čovjek za AA.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...