Oporavak u eurozoni uzima zamah

Aktivnosti u privatnom sektoru eurozone zabilježile su u kolovozu najveći skok u više od dvije godine, izvijestio je danas u prvoj procjeni ugledni londonski institut Markit ističući da rubni dio regije po svemu sudeći bilježi dugoočekivani oporavak. Indeks PMI za privatni sektor eurozone poskočio je u tekućem mjesecu na 51,7 bodova, što je njegova najviša vrijednost u 26 mjeseci, objavio je Markit. U srpnju iznosio je 50,5 bodova.

Među najvećim gospodarstvima Njemačka je zabilježila najveći rast aktivnosti u privatnom sektoru od prvog ovogodišnjeg mjeseca zahvaljujući skoku novih naružbi. Pritom su aktivnosti u industriji poskočile na najvišu razinu u nešto više od dvije godine dok uslužni sektor bilježi najveći rast u šest mjeseci. U francuskom gospodarstvu aktivnosti su se u kolovozu ponovo smanjile, i to nešto bržim tempom nego u srpnju. Ostatak eurozone zabilježio je pak rast aktivnosti prvi puta od svibnja 2011.

Odvojeno je danas britanska banka HSBC u prvoj procjeni izračunala da su aktivnosti u kineskoj industriji porasle u kolovozu prvi puta u četiri mjeseca. Indeks je iznosio 50,1 bod, u odnosu na 47,7 bodova koliko je iznosio u srpnju. Kina će službeni pokazatelj za kolovoz objaviti 1. rujna a HSBC će konačnu vrijednost svog indeksa za kolovoz objaviti dan nakon toga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...